Omstridda lyxlägenheter byggs på fjället – dyraste kostar 23 miljoner

Publicerad 2023-04-07

ULLÅDALEN. Med utsikt över obruten fjällnatur byggs nu vad som beskrivs som ”Åres mest unika bostäder”.

Och kanske de mest omstridda.

Trots att fastighetsmarknaden i byn har planat ut den senaste tiden finns det ingen oro för att lägenheterna som kostar upp till 23 miljoner ska bli svårsålda.

– Det är exklusiva bostäder, men det unika är att du är mitt ute på fjället här, säger Joakim Westerlind Wiklund, vd på Bjurfors Åre.

Att säga att det har rört på sig på Åres fastighetsmarknad de senaste 15 åren är något av en underdrift. I stället kanske exploateringen och byggandet bäst kan beskrivas som en explosion.

En explosion vars kraft nu tagit sig till dalen mellan Åreskutan och Mullfjället. Här i Ullådalen har den gamla restaurangen och dess solterrass som funnits sen -73 blivit en byggarbetsplats. Än så länge är det bara en bottenplatta som håller på att gjutas men när projektet är färdigt ska här stå ett solfjäderformat hus med bland annat 64 lägenheter, mellan 48 och 186 kvadratmeter stora.

Lägenheterna med plankgolv och Offerdalsskiffer i hallen säljs ifrån ett rött trähus i centrala Åre.

”Turismen är motorn”

I huset högst upp på Stationsvägen som skär rakt genom byn, dess torg och slutar nere vid köpcentrumet som byggdes till alpina vm 2007, är det bråda dagar med visningar och kontraktsskrivningar

Med utsikt över obruten fjällnatur byggs nu vad som beskrivs som ”Åres mest unika bostäder” – projektet Ullådalsstugan.

För den som tror att det på något sätt inte skulle vara i full fart, trots den senaste tidens ekonomiska kräftgång, räcker det med att träffa Joakim Westerlind Wiklund. Han är vd på mäklarbolaget Bjurfors kontor i Åre.

– Turismen är och kommer alltid vara motorn för vår kommun, säger han när han i schemat lyckats pressa in Aftonbladet för en intervju.

Mäklarchefen är en av de personer som kanske bäst kan beskriva den guldrusch-liknande marknad som dragit in över byn de senaste åren.

– När jag började 2011 och vi fick in en spekulant som skulle köpa något så hade nio av tio redan ett boende som de samtidigt skulle sälja. I dag är det precis tvärt om. Det kommer in väldigt många nya ägare på marknaden vilket har skapat den stora efterfrågan som vi har sett de senaste åren.

Precis som i övriga Sverige har dock det ekonomiska läget haft en påverkan på bostadsmarknaden.

– Priserna har gått ner, men det har varit från extremt höga nivåer.

För de riktigt exklusiva objekten är intresset fortsatt högt, enligt Joakim Westerlind Wiklund, vd på mäklarbolaget Bjurfors kontor i Åre.

I februari redovisade Hemnet snittpriser för det senaste halvåret. Enligt bostadssajtens siffror var snittpriset i Åre kommun 3,12 miljoner kronor, en minskning med 40 procent.

Enligt Joakim Westerlind Wiklund är det en siffra som inte ger en rättvis bild av Åre som destination.

– Tittar vi på marknaden runt bykärnan och någon mils radie runt omkring där vi har sett den rejäla bostadsruschen de senaste åren, så är prisutvecklingen i verkligheten något annat. Det har skett en utplaning sedan prisbilden toppade under första kvartalet 2022, men exakt var den landar är varierande lokalt från objekt till objekt.

Med det sagt konstaterar han att mer exklusiva objekt genererar ett större intresse i den nuvarande marknaden.

– De kunderna är också medvetna och resonerar även de kring omvärldsläget och hur marknaden påverkas. Men för den typen av objekt ser vi att intresset är fortsatt högt, kanske bättre just nu än för de med en lägre prisnivå.

”Once in a lifetime”

När det kommer till exklusivitet är det projekt som nu ligger i Joakim Westerlind Wiklund och hans kollegors knä något som sticker ut. Även för en marknad som vant sig vid en nivå som konstant stigit i takt med att kapitalstarka kunder vänt blickarna mot Sveriges skidmetropol.

Det handlar om Ullådalsstugan.

Där vid foten av den sista liften i skidsystemets utkant i västra Åre med utsikt över obruten, och delvis naturskyddad fjällnatur, har det som säljs in som ”once in a lifetime” börjat byggas.

– Det finns andra projekt som ligger på en liknande nivå av exklusivitet vad gäller standard men det här är ett steg till. Det som framförallt är unikt är känslan av att bo mitt ute på fjället, säger Joakim Westerlind Wiklind.

– Men det är ett exklusivt boende, även för Åre.

Den bågformade byggnaden som ska rymma lägenheter, pool, gym, spa och garage.

Projektet har varit omstritt under de tio år som förflutit sedan planerna först presenterades.

Turerna kring detaljplansändring och bygglov har varit infekterade och omgärdats av överklaganden och politiska konflikter. Striden kom till vägs ände 2021 när Miljödomstolen avslog Naturskyddsföreningens överklagan om projektets påverkan på unik fjällmiljö.

Den bågformade byggnaden som ska rymma lägenheter, pool, gym, spa och garage kommer ge de boende en utsikt över Ullådalen och Mullfjället åt ena hållet. Åt andra, en direkt tillgång till skidsystemet utanför dörren.

– Projektägarna har även som målsättning att den restaurang som ska finnas i fastigheten ska vara på en så hög nivå att den ska bli en matdestination som människor ska vilja åka till.

23,9 miljoner

Men smakar det så kostar det.

Bland de lägenheter som Bjurfors satt upp som sålda ligger de flesta med en prisslapp mellan 10 till 20 miljoner. Den dyraste som hittills sålts är en femrummare på 186 kvadratmeter för 23,9 miljoner kronor.

Vem är då den typiska kunden i detta superexklusiva boende?

Enligt Joakim Westerlind Wiklund är svaret på det sammanknutet till valet att hålla föreningen skuldfri för att hålla nere månadskostnaden. Och till hur köpare ser på boendet som en del i en flora av investeringar.

– Den målgrupp som primärt köper här tror vi tänker att man kombinerar det här som investering i mjuka värden som man kan nyttja med familj och vänner, samtidigt som man placerar kapital som man annars kanske hade haft på säg aktiemarknaden.

”De flesta av våra köpare på fritidsmarknaden kommer från Stockholm”, säger Joakim Westerlind Wiklund.

Även om mäklarchefen säger att kunderna i Ullådalsstugan kommer från både Göteborgsområdet, Skåne och Norge konstaterar han samtidigt att köparna från huvudstaden är högst närvarande.

– De flesta av våra köpare på fritidsmarknaden kommer från Stockholm.

Han konstaterar att de kvarvarande lägenheterna kommer att ta längre tid än tidigare att sälja.

– Allt tar längre tid att sälja nu och det kommer de här sista lägenheterna också vara. Målsättningen är självklart att vi ska sälja 100 procent innan inflyttning.

”Unga har inte råd att bo här”

Om känslan innanför dörrarna till mäklarkontoret längst upp på Stationsvägen bäst kan beskrivas som fortsatt optimistisk inför framtiden, kan den som promenerar ner för backen, förbi torget och svänger höger längst ner vid köpcentrumet hitta ett annat perspektiv.

”Det är väl gränsfall redan nu om vanligt folk har råd att komma hit”, säger Ruben Fant, 83.

På uteplatsen framför det hyreshus där han bott de senaste 30 åren sitter 83-årige Ruben Fant med hunden Blitz i knät.

– Innan bodde jag i en större lägenhet i andra ändan av huset, men när jag blev ensam så fick jag den här lilla ettan som 87 andra ville ha samtidigt. Ungdomar har inte råd att bo i Åre längre, och byggs det nytt så är det så dyrt att de inte har råd.

Ruben beskriver en oro. Inte bara för sig själv och sitt boende som han tror kommer att rivas, utan också för att Åre är på väg att förändras i grunden.

– Det är väl gränsfall redan nu om vanligt folk har råd att komma hit.