Historisk värmebölja i USA ökar dödligheten

Publicerad 2023-08-03

Heliga Joshua trees faller för lågorna när USA upplever sin största värmebölja i mänsklighetens historia.

Den amerikanska staden Phoenix upplevde i helgen som gick sin 31:a dag i rad med minst 43,3 grader. Bränder rasar i Mojave-öknen med eldtornados som förintar den återstående vegetation i det kaliforniska naturreservatet. Och flera andra delar av landet brottas med rekordtemperaturer, enligt The Guardian.

Las Vegas upplever sin hetaste juli någonsin. Staden närmar sig sitt rekord för 2010 för genomsnittet av högsta och lägsta temperatur varje dag för juli, som ligger på 35,5 grader.

Juli har hittills varit så varm i USA att forskare beräknar att det kommer att bli den varmaste månaden som någonsin registrerats och förmodligen den varmaste som den mänskliga civilisationen har upplevt, enligt beräkningar från den Världsmeteorologiska organisationen och EU:s Copernicus Climate Change Service.

Rekordtemperaturerna över hela USA har dödat dussintals människor, och de fattigaste amerikanerna uppges lida mest.

– För att förklara det enkelt: värme dödar, säger Kristie Ebi, professor vid University of Washington som forskar om värme och hälsa. När en värmebölja väl börjar, ökar dödligheten efter cirka 24 timmar, säger hon till The Guardian.