25-åring häktad misstänkt för mordet på Layth

Publicerad 2023-10-05

En 25-årig man är misstänkt för mordet på 14-åriga Layth.

Han har nu häktats misstänkt på sannolika skäl för mord.

Mannen förekommer sedan tidigare i belastningsregistret.

I måndags skedde ett genombrott i fallet med den mördade 14-åringen Layth. Han hade i slutet på juli anmälts försvunnen och några veckor senare hittades han död.

Nu har ett genombrott skett i utredningen. Då greps en 25-årig man med koppling till mordet på Layth.

Han häktades på tisdagen på sannolika skäl misstänkt för mord.

Åklagaren Hanna Cardell leder fallet och kan inte gå närmare in på fallet med 25-åringen som nu är häktad misstänkt för mordet på Layth.

– Han greps och anhölls igår misstänkt för mordet på Layth. Han är misstänkt på sannolika skäl, har åklagare Hanna Cardell till Aftonbladet.

En av de sista bilderna på Layth, 14, vid liv.

Tidigare dömd

Mannen förekommer i belastningsregistret sedan tidigare och har varit inblandad i brott. Däremot har det aldrig handlat om några grova brott.

Det handlar bland annat om våldsamt motstånd och narkotikabrott.

2018 dömdes han för rån och ringa narkotikabrott och för det fick han till fängelse i fem månader.

I en personutredning framgår det att 25-åringen tidigare uppgett att han haft ett umgänge där kriminalitet och missbruk varit vanligt förekommande.

”NN uppger sig nu helt brutit med sitt kriminella umgänge (..)”.

Sedan tidigare är fyra personer häktade misstänkta i fallet med Layth men ingen av dem är misstänkta för mord.

Det handlar om en 21-årig kvinna som är misstänkt för människorov och medhjälp till mord, en 15-årig pojke misstänkt för medhjälp till mord. Två 19-åriga män misstänkta för människorov och medhjälp till mord.

Även i fallet med den mördade 14-åringen Mohamed är fyra personer misstänkta för att på olika sätt varit inblandade i mordet på 14-åringen. Ingen av dem är misstänkt för mord.

Tittar på kopplingar mellan fallen

Hanna Cardell har tidigare sagt att det inte går att utesluta att fler personer kan komma att gripas i fallet.

Även i fallet med den mördade 14-åringen Mohamed sitter fyra personer misstänkta för inblandning i mordet. Ingen är misstänkt för mordet på Mohammed.

Åklagare och polis arbetar fortfarande utifrån teorin att morden på 14-åringarna har kopplingar till varandra.

– Det finns fortsatt en misstanke från polisens sida att morden har koppling till varandra men jag kan inte gå in på detaljer vad de misstankarna består av.

Hanna Cardell har tidigare sagt att det inte går att utesluta att fler kan komma att gripas.

Enligt uppgifter till Aftonbladet kopplas mordet till Foxtrotnätverket. En av polisens teorier ska vara att en grupp på flera unga personer lejdes för att utföra uppdrag åt Foxtrotnätverket. Men misstanken är att ungdomarna misslyckades med uppdragen och Layth och Mohamed, som båda ingick i gruppen, kidnappades och mördades av nätverket.

De sista spåren av Layth kan ha slutat vid en närlivs i Järfälla. Där fångades Layth av butikens övervakningsfilm tillsammans med en annan pojke.

– Han köpte Pringles, berättade en butiksanställd om Layth.