Magdalena Andersson i stor intervju: ”Längtar hem”

Statsministern berättar i Femina om kärlek, arbete, flytt och familj

Publicerad 2022-07-15

För drygt åtta månader sedan lämnade Magdalena Andersson villan i Nacka och flyttade in i Sagerska huset, statsministerns officiella residens.

Men än har hon inte riktigt kommit tillrätta.

– Jag längtar hem, säger hon i en intervju med Femina.

I november förra året blev Magdalena Andersson Sveriges första kvinnliga statsminister.

Med en politisk karriär som sträcker sig 25 år bakåt i tiden, pekades hon ut som en given kandidat efter Stefan Löfvens avgång.

Men att bli statsminister var ingen barndomsdröm. För tidningen Femina berättar hon hur politikerjobbet, och sedermera rollen som statsminister inte var ”plan A”.

– Jag ville bli Konsumföreståndare. Ledare eller chef har jag nog alltid känt men en Konsumbutik kändes lagom och greppbart, säger Sveriges första kvinnliga statsminister till tidningen.

Vidare berättar Magdalena Andersson att hon gärna hade sett Stefan Löfven sitta kvar på statsministerposten ett tag till. Detta då hon trivdes väldigt bra som finansminister, en roll hon hade i fem år.

”Längtar hem”

Vid tillträdet flyttade Magdalena Andersson, likt varje statsminister sedan 1995, in i Sagerska huset, statsministerns officiella residens som ligger ett stenkast från Riksdagen.

Men efter drygt åtta månader har hon ännu inte kommit till rätta i den 175 kvadratmeter stora etagevåningen.

– Jag saknar grannarnas hundar. Varje gång är det en golden retriever som kommer fram och hälsar, säger hon till Femina.

Hem för Magdalena Andersson är lika med en villa i Nacka som hon delar med maken Richard Friberg. Paret har två barn tillsammans, en son född 1999 och en dotter född 2001.

”Jag tyckte han var snygg”

Magdalena Andersson och Richard Friberg träffades när de båda studerade vid Handelshögskolan i Stockholm.

– Jag tyckte han var snygg. Så enkelt var det och så mogen var min hjärna i den åldern. Han var snygg och sedan hade vi roligt tillsammans. Vi gillade båda att vara ute i naturen och matchade på många sätt, säger hon till Femina.

Barnen har Magdalena Andersson medvetet valt att hålla ”hemliga”, iallafall tills de fyllde 18 år. Detta då hon menar att det är hon och inte de som valt den offentliga rollen.

Barnen får därmed själva bestämma om de vill göra sig ett känt namn eller inte, men Magdalena Andersson betonar i intervjun att hon är en bestämd, men kärleksfull, mamma. Hon tillägger att hennes uppfostringsdevis är ”kramar och ramar” och att det aldrig varit någon brist på kramar i hemmet.

Följ ämnen i artikeln