Grönt ljus för covidhjälp i representanthuset

Tina Magnergård Bjers/TT

Publicerad 2021-02-27

Checkar till utsatta familjer, snabbare vaccinationer och fortsatt förbud mot vräkningar. Efter en nattmangning röstade USA:s representanthus ja till president Joe Bidens jättelika covidhjälppaket.

– Efter tolv månader av död och förtvivlan inleds i kväll den amerikanska räddningsinsatsen, sade den demokratiska representanthusledamoten Brendan Boyle kort före voteringen enligt nyhetsbyrån AFP.

Det 1 900 miljarder dollar (motsvarande nära 16 000 miljarder kronor) tunga paketet går nu vidare till senaten.

Där väntas större motstånd. Maktfördelningen i senaten är 50–50 och vicepresident Kamala Harris har utslagsrösten, vilket innebär att Demokraterna inte har råd att förlora några röster. Vissa mittenorienterade demokrater har signalerat att de möjligen håller med Republikanerna om att hjälppaketet är för kostsamt och omfattande.

Två lämnade linjen

I det demokratledda representanthuset antogs skrivningen med röstsiffrorna 219-212, rapporterar bland andra nyhetskanalen CNN.

Två demokrater lämnade partilinjen och röstade nej och ingen republikan ställde sig bakom paketet. Det är sannolikt en besvikelse för president Joe Biden, som gick till val på löftet att bli en enande, partiöverskridande ledare.

USA passerade i veckan den oönskade gränsen en halv miljon döda i covid-19. Miljontals jobb beräknas ha försvunnit under krisen och många familjer kämpar för få ihop ekonomin.

Utöver direktutbetalningar till hushåll samt vaccinsatsningar ingår bland annat arbetslöshetsunderstöd, en form av barnbidrag och matkuponger i det föreslagna stimulanspaketet. Medel till grundskolor så att de ska kunna öppna i ljuset av pandemin, ingår också.

Grundlagsvidrigt?

Demokraterna har dock tvingats slopa en av sina hjärtefrågor, en höjning av den federala minimilönen från 7,25 dollar i timmen till 15 dollar i timmen. Detta eftersom den senatstjänsteman som granskar lagförslag ur konstitutionellt perspektiv bedömde det som grundlagsvidrigt att lägga den typen av reform i hjälppaketet.

Representanthusets talman, demokraten Nancy Pelosi, lovar dock att kämpa vidare och "inte vila" förrän höjningen blir verklighet.