Samuel Paty, 47, halshöggs av misstänkt terrorist

Publicerad 2020-10-17

Historieläraren Samuel Paty, 47, hade konflikter med föräldrar efter att han visat bilder föreställande profeten Muhammed för skolbarnen.

Efteråt ska Paty ha känt oro för sin egen säkerhet.

I fredags halshöggs han av en tonåring född i Moskva med tjetjenskt ursprung.

När polisen anlände till Parisförorten där mordet på Samuel Paty ägt rum under förmiddagen fanns den 18-årige gärningsmannen kvar på platsen.

Efter en ordväxling med polisen sköts han till döds.

Nu framkommer att det sedan tidigare ska ha funnits en hotbild mot den 47-årige historie- och geografiläraren.

Under en förläsning om yttrandefrihet tidigare i oktober ska Paty ha visat karikatyrbilder föreställande profeten Muhammed naken från tidsskriften Charlie Hebdo, som 2015 utsattes för ett uppmärksammat attentat.

Samuel Paty.

Kritiserade läraren

Flera föräldrar ska ha upprörts av bildvisningen, trots att läraren förvarnat och låtit de som ville lämna klassrummet innan.

En pappa till en 13-årig flicka ska på Youtube ha publicerat en video med kritik mot läraren och uppmanat andra föräldrar att tillsammans visa sitt missnöje mot Paty, skriver The Guardian.

En förälder till ett annat barn upplevde däremot att Samuel Paty hanterat situationen på ett respektfullt sätt.

– Han sa åt dem att han skulle visa en bild och bad de som ville att lämna klassrummet så att de inte skulle bli upprörda eller chockerade, säger föräldern Noredine enligt franceinfo.

Hennes son hade inte uppfattat situationen som stötande, och förstår inte hur det kunde leda till det bestialiska terrordådet.

– Jag som muslim skulle aldrig hugga av någons huvud. Han kan förolämpa vem han vill. Det är muslimer som inte är tillåtna att skapa karikatyrbilder, säger Noredine.

Efter föräldrabråket hade skolan ordnat ett möte med skolpersonal och föräldrar för att reda ut situationen.

Det ska ha framkommit att Paty känt fara för sin säkerhet efter händelserna.

Blommor lämnas utanför skolan där historieläraren arbetade.

Fotograferade huvudet

Fredagens misstänkta terrorbrott ska ha inträffat när Samuel Paty lämnade sitt arbete. Den 18-årige mannen från Moskva ska med en kökskniv attackerat Paty och sedan skurit huvudet av kroppen.

Därefter ska han ha tagit ett foto av huvudet och publicerat på sociala medier med ett meddelande till president Emmanuel Macron där han kallat sig Allahs budbärare.

När han konfronterats av polis ska 18-åringen ropat ”Allahu akbar”, Gud är stor, innan han sköts till döds, enligt franska medier.

Nio personer ska ha frihetsberövats, bland dem två bröder till 18-åringen och andra släktingar. Andra frihetsberövade är enligt Reuters vänner till den misstänkta mördaren och föräldrar som kritiserat lärarens lektion med Muhammedteckningarna.