Efter anklagelserna om rasism – nu avgår Amnestys generalsekreterare

Uppdaterad 2020-12-12 | Publicerad 2020-12-11

Nu avgår Amnestys generalsekreterare Anna Lindenfors.

Chefer sa N-ordet och rasifierade personer kände sig utfrysta.

Nu avgår Amnestys generalsekreterare Anna Lindenfors – delvis på grund av anklagelserna om rasism på organisationen.

– Vi behöver ett nytt förändringsledarskap, säger Amnestys styrelseordförande Parul Sharma.

När Black lives matter under sommaren dominerade debattsidorna och flödet på sociala medier la Amnesty Sverige upp en bild på Instagram i solidaritet med rörelsen. Det fick flera före detta anställda att reagera.

Enligt vittnesmålen hade organisationen själva stora problem med rasism. Högt uppsatta chefer sa enligt dem ”n-ordet” på möten utan problem. Svarta personer kände sig utfrysta och ignorerade. Och faktumet att en av världens största organisationer för mänskliga rättigheter och jämlikhetsarbete bara hade vita personer i ledningen irriterade många. Anklagelser om rasism på Amnesty Sverige växte som en snöboll i rullning och allt fler berättade om sina upplevelser av rasism i organisationen.

– Jag fick höra om rasism på Amnesty i samband med att det kom upp på sociala medier i somras, säger Parul Sharma.

Hon är ordförande för Amnesty Sveriges styrelse, men tillträdde inte förrän i oktober. Hon säger att Amnesty tar anklagelserna på stort allvar.

Vi behöver ett nytt förändringsledarskap, säger Amnestys styrelseordförande Parul Sharma.

Nu avgår generalsekreteraren

Nu har styrelsen enligt Parul Sharma kommit överens med Anna Lindenfors om att hon inte längre kan sitta kvar som generalsekreterare. Beskedet kom i måndags, den 7 december. Lindenfors fick gå på dagen.

”Styrelsen för Amnesty Sverige och Anna Lindenfors ser olika på framtiden och de utmaningar organisationen står inför” skrev Amnesty i ett pressmeddelande i samband med avgången.

Vilka utmaningar var det som låg till grund för hennes avgång?

– Första biten är den vi diskuterar – jämlikhetsarbetet. Vi behöver ett nytt förändringsledarskap som kan ta in Amnesty i en ny fas där vi kan fokusera på att bygga upp jämlikhet inom Amnestys organisation, säger Parul Sharma.

Den andra utmaningen var en ekonomisk sådan.

Amnesty Internationals logotype.

Så det är anklagelserna om rasism som delvis ligger bakom?

– Vi kallar det för jämlikhetsarbetet. Inom jämlikhet ingår ett starkt antirasism-arbete, säger Parul Sharma.

Före Parul Sharma blev ordförande för Amnesty Sveriges styrelse skrev hon texter som kritiserade Amnestys hantering av anklagelserna och vithetsnormen i välgörenhetsbranschen generellt.

”Jag är orolig över vita korridorer, vita utredningar, vita delegationer och vita perspektiv. Jag vill inte bli ett alibi för enfalden.” skrev hon i en krönika på Global bar i juli i år. Är det hennes intåg i styrelsen som lett till det av många efterlängtade förändringsarbetet?

– Jag kan inte svara på det, men jag personligen tycker att det är viktigt att reagera kring ledarskapsfrågor när en organisation har såna här utmaningar som vi har. Som individ är jag väldigt känslig för rasism, säger Parul Sharma.