Fyra års fängelse för maskeradligans ledare

Uppdaterad 2020-10-20 | Publicerad 2004-02-23

Ytterligare två personer fick fängelsestraff

Mats Rimdahl, maskeradligans 47-årige ledare, dömdes på måndagen av Stockholms tingsrätt till fyra års fängelse för bland annat grovt bedrägeri och olaga frihetsberövande.

Ytterligare två män dömdes till upp till ett års fängelse för delaktighet i hans brottsserie.

I oktober i fjol kidnappade Rimdahl, tillsammans med en kumpan, en man på Lovön utanför Stockholm. De sökte upp mannen utanför Lovö kyrka och uppgav sig vara poliser. Rimdahl visade en falsk polislegitimation och bad mannen följa med till polisstationen.

Mannen belades med bojor och sattes i en bil som kördes av Rimdahls kumpan. Färden gick först till en lägenhet i Tumba. Där fick han sitta bojad i flera timmar innan han kördes vidare till Föreningssparbankens kontor på Svandammsplan i Hägersten.

Männen försökte där komma åt mannens bankfack men han lyckades slita sig loss och trycka på ett larm på kontoret. Bedragarna flydde utan att ha lyckats med sina avsikter.

Adressändringar

Mats Rimdahl dömdes också för att han tillsammans med en 24-årig vän adressändrat förmögna personers post från deras ordinarie bostäder till postlådor som de själva satt upp. Deras avsikt var att låna pengar och öppna kreditkort i de välbeställdas namn och själva lägga beslag på pengarna.

Vid ett tillfälle fick Rimdahl ut 107 000 kronor med hjälp av ett förfalskat id-kort och en ändrad adress.

Maskeradligan blev känd under 1980-talet. Medlemmarna kom då över miljontals kronor på grova rån. Ligan fick sitt namn eftersom medlemmarna oftast var utklädda till poliser.

Ligaledaren Rimdahl har åkt in och ut på landets fängelser. Han frigavs villkorligt så sent som i september förra året. Han hade då avtjänat ett långvarigt fängelsestraff för liknande brott som de han nu dömts för.

aftonbladet.se, TT

Följ ämnen i artikeln