Gravid fick inte åka ambulans – tvillingarna dog

Publicerad 2015-09-24

Vårdcentralen tyckte att gravida Zulikah kunde ta tåget till sjukhuset

Vårdcentralen nekade gravida Zulikah Habib ambulans till sjukhuset.

I stället tvingades hon ta pendeltåget.

När hon kom fram var det för sent att rädda hennes tvillingar.

– Jag satt på tåget och grät och grät, säger hon.

I juni dog Zulikah Habibs och Jamal Mohameds tvillingar, som skulle ha fötts i höst.

– Det är jättehemskt. Särskilt eftersom vi undrar om barnen skulle kunnat räddats om Zulikah fått hjälp tidigare, säger Jamal Mohamed.

Paret har två barn sedan tidigare. När Zulikah kände ryggsmärtor en morgon i juni i år, så reagerade hon omedelbart. Hon var då gravid i vecka 23.

– Jag trodde inte att barnen var på väg, men jag tänkte att det kunde vara något fel, säger hon.

Bad sköterskan ringa

Hon var trött och kände en tyngd neråt. Hon tyckte också att det kommit lite vatten. Hon gick till vårdcentralen, där även mödravården finns, och fick efter en stund träffa en barnmorska. Hon sa att Zulikah Habib skulle ringa till Huddinge sjukhus.

– Jag hade ont och tyckte att det var svårt att ringa och prata svenska. Jag bad henne ringa åt mig. Till slut gick hon med på det, säger Zulikah Habib.

Barnmorskan bokade en tid på sjukhuset. När samtalet var slut frågade Zulikah hur hon skulle ta sig till sjukhuset. Barnmorskan undrade om hennes man inte kunde skjutsa henne.

– Jag sa att han inte var hemma och vi hade ingen bil. Jag bad henne beställa en taxi eller ambulans men hon sa att jag kunde åka själv, säger Zulikah Habib.

Väntade i 30 minuter

Hon såg att det stod ett pendeltåg inne på perrongen men kunde inte springa. När hon kom fram fick hon vänta i 30 minuter på nästa tåg, allt medan smärtorna i ryggen tilltog.

Under tiden försökte Jamal febrilt få tag i en bil. Till slut lyckades han, och kunde hämta Zulikah halvvägs till sjukhuset.

– Hon träffade barnmorskan på vårdcentralen klockan 13. Vi kom fram till Huddinge sjukhus tjugo över tre. När de kontrollerade såg de att barnen redan var på väg, säger Jamal Mohamed.

Gjorde akut kejsarsnitt

Läkarna ville skicka Zulikah till Karolinska i Solna med helikopter men det fanns inte tid. Istället gjordes ett akut kejsarsnitt. Ett av barnen hade då redan avlidit. Det andra dog en timme efter operationen.

Förlusten är fortfarande färsk. Tårarna kommer medan Zulikah berättar.

– Det känns jättehemskt, jättesvårt. Jag är mycket ledsen, säger hon.

Familjen har nu anmält vårdcentralen till Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Utredaren Harriet Hillström har begärt in handlingar från vårdcentralen och sjukhuset men kan ännu inte uttala sig om några fel har begåtts.

Finns det några generella riktlinjer som mödravården ska följa om gravida kommer till ”fel” plats?

– Det händer ju ganska ofta att det kommer gravida, som går dit de är vana att gå i stället för att åka till sjukhuset. Då kan barnmorskan göra en bedömning och även rådgöra med sjukhuset för att avgöra om det är akut eller om man kan vänta. Man måste göra en medicinsk bedömning som bygger på ens professionalitet och erfarenhet som barnmorska, säger hon.

Aftonbladet har sökt verksamhetschefen på vårdcentralen utan resultat.

ANNONS

Produkter inom graviditet & amning:

I samarbete med

Prisjakt.nu

Följ ämnen i artikeln