Chris, 26, dödade sin lärare och sina klasskamrater

Publicerad 2015-10-03

Polisen släpper namnen på de dödade i skolskjutningen

Lawrence Levine föreläste när Chris Harper-Mercer tog sig in i salen och öppnade eld mot sin lärare och sina klasskamrater.

Engelskläraren samt studenterna Lucero Alcaraz och Jason Johnson blev tre av skolskyttens nio dödsoffer – nu släpper polisen namnen på de dödade.

– Han hade precis börjat gå i skolan när det hände, säger Johnsons mamma Tonja Johnson Engel till NBC.

Efter en problemfylld tid hade Jason Johnson, 34, avslutat sitt rehabiliteringsprogram och återvänt till skolbänken.

Via olika stipendier hade Lucero Alcaraz, 19, kunnat slutföra sin collegeutbildning och utbildade sig vidare till sjuksköterska.

Deras drömmar om framtiden gick upp i rök i samma stund som den tungt beväpnade Chris Harper-Mercer, 26, under torsdagen gick in i Umpqua Community College i Roseburg, Oregon för att döda.

Läraren sköts i huvudet

Massakern ska ha inletts i engelskläraren Lawrence Levines, 67, klassrum.

Överlevande vittnen har berättat att Levine sköts i huvudet genom en ruta. Chris Harper-Mercer, som beskrivs som fylld av hat, ska sedan ha klivit in, radat upp sina offer, förhört dem om religionstillhörighet – och sedan skjutit dem.

Gärningsmannen tog sig sedan vidare till andra klassrum och dödade fler människor innan han till sist dog efter en skottväxling med poliser.

Vid 23.30-tiden på fredagen, svensk tid,  läste sheriff John Hanlin upp namnen på dödsoffren – däribland Levine, Alcaras och Johnson – under en tv-sänd presskonferens.

Enligt ett pressmeddelande från sheriffen i Douglas bekräftar man nu också att Chris Harper-Mercer var skytten, precis som tidigare rapporterats.

”Han var elev på Umqua Community College och var inskriven på lektionen där masskjutningen ägde rum”, står det i pressmeddelandet.

”Våra liv är förstörda bortom reparation”

Ett av dödsoffren, 18-årige Quinn Cooper, dödades under sin fjärde dag som elev på skolan. Han beskrivs av sin familj som en rolig och medlidsam kille som älskade att dansa.

– Jag vet inte hur vi ska kunna gå vidare med våra liv utan Quinn. Våra liv är förstörda bortom reparation, säger en av hans anhöriga i ett uttalande.

Jason Johnsons mamma Tonja Johnson Engel berättar för NBC hur stolt sonen var över att ha kommit tillrätta med sitt liv efter att ha brottats med ett drogmissbruk.

Innan han lämnade bostaden en sista gång för att bege sig till skolan gav han sin mamma en puss.

– Jag älskar dig. Vi ses i eftermiddag, var hans sista ord enligt Tonja Johnson Engel.

Chris Harper-Mercer ska ha lämnat efter sig anteckningar som visade på en hatisk inställning mot svarta, enligt polisen. Det exakta motivet till masskjutningen är ännu oklart.

Följ ämnen i artikeln