Friskförklarades – fick varning om ny cancer samma dag

Uppdaterad 2015-07-21 | Publicerad 2015-07-20

Rose-Marie Nordin blev friskförklarad från sin cancer. Samma dag, någon timma senare, fick hon veta av en annan läkare att det fanns nya tecken på cancer.  ”Jag var hysterisk”, säger hon.

Lyckan var total när Rose-Marie Nordin blev friskförklarad från sin cancer.

Men glädjen var kort. En och en halv timme efter det positiva beskedet fick hon veta av en annan läkare att det fanns nya tecken på cancer.

– Det får absolut inte gå till så här, säger hon.

Rose-Marie Nordin opererades för bröstcancer i Malmö i början av maj. Tre veckor senare kom hon tillbaka för en efterkontroll hos kirurgen.

– Han friskförklarade mig och sa att jag inte hade någon cancer längre. Han log och sa att allt ser jättebra ut. Jag kramade om honom. Jag var så lycklig att jag skakade i hela kroppen. Han ringde till och med mina söner i Uppsala och berättade det.

För familjemedlemmarna, som levt med oron för Rose-Maries hälsa i över ett halvår, var lättnaden enorm.

Mattan rycktes undan

En och en halv timme senare hade Rose-Marie tid hos onkologen. Hon gick dit i tron att hon var helt frisk.

Läkarens besked kom som en kalldusch: en skiktröntgen visade att hon har förändringar på en lymfkörtel.

– Läkaren sa att det kunde vara lungcancer eller vad som helst. Men om det var lungcancer skulle den inte gå att operera bort eftersom det satt så nära hjärtat.

Rose-Marie bröt ihop i hissen på väg ner från onkologen.

– Jag var hysterisk. Jag stannade med bilen på en parkering och stortjöt. Jag bara skrek: Vad ska jag säga till mina söner? Jag klarade inte av att ringa och berätta för dem förrän dagen efter. De hade ju precis fått reda på att jag var frisk efter att ha levt med den här ovissheten i så många månader.

”Patienten har ett ansvar”

Pia Lindblom är sektionschef för den kirurgiska bröstsektionen vid Skånes universitetssjukhus. Hon säger att Rose-Marie Nordin hade ett eget ansvar i att informera kirurgen om att hon samtidigt fick behandling på en annan enhet.

– Hon kommer till sin bröstkirurg som säger att det ser bra ut efter operationen. Vad han inte vet är att patienten samma dag ska gå till onkologen som har beställt en skiktröntgen. Om hon hade sagt det till kirurgen hade han kunnat öppna journalen och berätta resultatet direkt. Men annars finns det ingen anledning för oss att gå in och kolla i andra enheters journaler. Det är alltid den behandlande enheten som ansvarar för att ge besked.

Kan inte det här vara svårt att hålla reda på för patienten?

– Jag kan inte säga exakt hur orden fallit. Patienten har när hon var hos kirurgen upplevt att allt var bra. Men han försökte ju förklara att resultatet efter just operationen var bra.

Tänker anmäla

Pia Lindblom säger att hon känner till att Inspektionen för vård och omsorg får in flera ärenden av den här typen, där den ena enheten inte vet vad den andra gör.

– Det är ju ett bevis på att det är ett problem. Här kan patient och sjukvård hjälpas åt genom att patienten informerar behandlande doktor att det finns det en utredning på en annan enhet som pågår parallellt, säger Pia Lindblom.

Efter att ha svävat i ovisshet i nästan en månad fick Rose-Marie reda på att det som misstänktes kunna vara lungcancer i själva verket var ofarligt.

– Men jag vågar inte hoppa av glädje nu längre. Min ena son sa att han inte vågar känna den glädje som han kände vid det förra positiva beskedet. Den gången berättade han för hela klassen. Och jag sa att nej, det vågar inte jag heller.

Hon planerar nu att anmäla det som hänt.

– Jag ska anmäla det här, det är ett som är säkert. Det får absolut inte gå till så här. Hade jag nu varit en svagare människa och fått sådana här besked så vet jag inte vad som hade hänt.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln