UD har kontaktat Ryssland om ubåten

Uppdaterad 2015-07-30 | Publicerad 2015-07-28

UD har kontaktat Ryssland om ubåten

Ubåten som vrakletare hittade i Östersjön förra veckan är med största sannolikhet en rysk ubåt som sjönk 1916, bekräftar Försvarsmakten. Utrikesdepartementet har kontaktat Ryssland.

Samtidigt väcks flera frågor om hur fyndet gick till.

Försvarsmakten har analyserat bildmaterialet som vrakletarföretaget Ocean X Team delgett dem, och konstaterar att det med största sannolikhet rör sig om den ryska ubåten "Som", vilken förlist efter en kollision 1916.

Farkosten hittades utanför Upplandskusten, enligt Ocean X Team. Försvarsmakten kommer inte att göra en teknisk analys eftersom det är att betrakta som ett krigshistoriskt eller marinarkeologiskt ärende, och därmed kan platsen vara en krigskyrkogård.

Utrikesdepartementet kontaktade under tisdagen ryska ambassaden i Stockholm för att informera om Försvarsmaktens analys. Mer än så vill UD inte kommentera saken.

– Vi går aldrig in på vad som framkommer i samtal med representanter från andra länder, säger presskommunikatören Johan Tegel.

Rysslands ambassad hänvisar till ett pressmeddelande från Försvarsmakten.

Ryska kopplingar

På sociala medier diskuteras ämnet, redogörelsen från upphittarna och bilderna läggs ihop med fakta om den förlista ubåten. Flera hävdar att Ocean X Team mycket väl visste att de letade efter en gammal rysk ubåt från tsartiden, och att hela Sverige gått igång på en medieanka.

Enligt Ocean X Team hade de fått uppdraget av ett isländskt företag med ryska kopplingar att leta efter en ubåt. Delägaren Dennis Åsberg säger att det är vanligt att vrakletare försöker hemlighålla information så att den inte ska läcka ut till andra och att de inte visste mer än att de letade efter ett vrak.

De kände till ubåten "Som", men trodde inte att det var den de hittat eftersom den troddes ligga på en annan position, säger han.

– När vi analyserade filmmaterialet kom vi fram till att det var en massa saker som gör att det ser ut som en relativt modern ubåt, så vi kontaktade marinen på måndagen. När de fick se allt material blev de också förvånade, de tyckte att det såg välbevarat ut.

Ett PR-grepp?

Ocean X Team drivs som ett företag. Vid den här dykexpeditionen fick de ingen lön, men det isländska företaget betalade alla omkostnader.

Företagets intäkter består i vanliga fall i att leta upp dyrbart vrakgods, som champagne och portvin, och sälja. Men företaget har också ett tv-projekt på gång. Frågan är om uppgifterna om ubåtsfyndet är ett smart PR-grepp.

– Nej, det vet jag inte. Det kan hjälpa eller stjälpa. För oss finns det inga pengar i ubåten. Jag hade helst velat att vi inte gått ut med det nu, men så blev det. Jag tror att någon hade börjat leta i arkiv och vi var rädda för att det skulle läcka ut, säger Stefan Hogeborn på Ocean X Team.

Detta är inte den enda ryska ubåten som hittats i svenska vatten.

– Flera ryska ubåtar från första och andra världskrigen har förlist i Östersjön utanför Sverige, både på svenskt och internationellt vatten. Ryska staten betraktar dessa som gravplatser, och är noga med att dessa skyddas, säger Peter Norman, antikvarie på Riksantikvarieämbetet.

TT