Stadens första lucia kan ha varit en man

Uppdaterad 2015-12-10 | Publicerad 2015-12-09

Vitklädd med ljus i hår, lyser hon upp decembermörkret år efter år.

Men nyupptäckta bilder från 1875 avslöjar: Lunds första lucia kan ha varit en man.

– Det här är rätt fantastiskt, säger Anders Jansson, på kulturen i Lund.

Det var en helt vanlig dag som Anders Jansson, intendent på Kulturen i Lund, fick en bildbeställning från en kund. Han skulle hitta en person som började på B.

Men i arkivet hittade han i stället bilden: ”Studerande Brag såsom Lucia 1875, Lund”. På fotografiet var det en manlig student i luciakläder.

– Det var en man som var lucia, precis som jag alltid har misstänkt, säger Anders Jansson.

Lucia var en man

Luciafirandet, så som vi känner till det, var relativt nytt när bilden togs. Därför tror Anders Jansson att bilden kan vara på Lunds allra första lucia – som alltså var en man.

Sedan tidigare är det känt att det var just studenter i Lund och Uppsala som spred traditionen ut i landet.

– Jag har aldrig sett en sådan bild tidigare, varken i Lund eller i något annat sammanhang. Det är jätteroligt att jag fick hitta en sådan bild, säger han.

Efter upptäckten grävde han vidare i arkivet och där upptäckte han ytterligare en bild på en annan manlig student i luciakläder. Och han tror inte att bilderna är tagna samma år, främst eftersom de inte bär samma klänning eller ljuskrona.

Klädde ofta ut sig

Det kan finnas en förklaring till att den första lucian var en man: det fanns inga kvinnliga studenter vid Lunds universitet på den tiden. Och de manliga studenterna klädde ofta ut sig till kvinnor.

1870 blev det tillåtet för kivnnor att ta studenten, men Skåne fick sin första kvinnliga student först 1880.

Enligt Anders Jansson har bilderna stor betydelse eftersom de visar att traditionen hela tiden förändrats, ända sedan den kom till Sverige. Därför kan debatten om hur flickor inte får vara stjärngossar eller pojkar lucior kännas lite onödig, menar Anders Jansson.

– Bilden är viktig för att den berättar att våra traditioner inte alltid sett likadana ut utan ändras under tid. Det är alltså svårt att säga att manliga lucior är ett modernt påfund när de fanns redan 1875, säger han.

Följ ämnen i artikeln