Polisen brevbombar makthavare i protest

Publicerad 2015-11-03

Polisen ryter till. De är missnöjda med låg lönesättning och underbemanning. Tiotusentals protesbrev har skickats från olika delar i landet till landets makthavare och rikspolischefen. En del har sagt upp sig i protest.

När polisfacket nyligen misslyckades att få igenom krav om nya polislöner fick Lisa Reventberg, som jobbar i yttre tjänst i Stockholm, nog. Hon skrev ett inlägg i en intern Facebook-grupp för poliser, där hon uppmanade alla att skriva ett personligt brev till landets politiska makthavare och rikspolischefen. Gensvaret blev enormt.

– Jag kände att något behövde göras. Väldigt många rutinerade kollegor har slutat som poliser i större utsträckning. Och det verkar inte tas på allvar, säger hon.

Känner sig orkeslösa

Många beskriver att de känner sig ständigt överkörda och att ingen lyssnar på dem, berättar Reventberg.

– Vi har helt förkastliga löner som inte står i proportion till våra arbetsuppgifter och utsatthet. Vi har fått jobba fler timmar, nätter och helger för mindre lön efter det arbetstidsavtal som sjösattes 2008. Många känner sig orkeslösa och att deras privatliv påverkas negativt.

I lönerörelsen har Polisförbundet krävt en lägstalön på minst 25 000 kronor. Facket har också krävt en lägsta lönenivå efter fem år i yrket motsvarande en medellön på 28 000 kronor.

Kommenterar inte post

Ett polisuppror har även startats i sociala medier.

Rikspolischefen uppger för Expressen att de ännu inte fått några brev. Och breven kommer att läsas innan ledningen inom polisen lämnar några kommentarer.

– Det är svårt att kommentera något som fortfarande ligger på posten, säger Stephan Ray, presskontakt på polisens nationella mediecenter, till Expressen.

TT