”Till alla er som säger att vi först måste hjälpa ’våra egna’ hemlösa”

Publicerad 2015-10-16

Läs Thereses uppmärksammade inlägg till de som klagar på flyktingmottagandet

”Varför hjälper vi flyktingar istället för att hjälpa 'våra egna hemlösa?' Jag är så himla trött på att se den här frågan cirkulera på Facebook”.

Så skrev Therese Lundén i ett inlägg som uppmärksammats av tiotusentals.

– Att ställa utsatta grupper mot varann skapar bara fientlighet och hat, vilket är det sista vi behöver i den här utmanande situationen, säger hon till Aftonbladet.

Therese Lundéns inlägg har uppmärksammats av tiotusentals.

Therese Lundén, 25, har tröttnat på folk som klagar på flyktingmottagandet med argument om att ”vi borde ta hand om våra egna hemlösa istället”.

Så hon skrev ett uppmärksammat Facebookinlägg om det.

”För det första, var var ditt engagemang för en månad sen? Ett år sen? Under alla år då dessa svenska hemlösa bott på gatorna, vad har du gjort förut för att hjälpa till?

Ni gömmer er bakom en fasad av medmänsklighet, men det är bara maskerad främlingsfientlighet och populism. Som att 'våra egna' är mer värda än 'de andra'”.

Therese säger till Aftonbladet att hon skrev inlägget för att sprida kunskap med hjälp av fakta och att försöka få folk att förstå att det ena inte utesluter det andra.

– Att ställa utsatta grupper mot varann skapar bara fientlighet och hat, vilket är det sista vi behöver i den här utmanande situationen. Självklart hoppades jag på att någon skulle tänka till lite.

Tiotusentals har reagerat

På mindre än en vecka har inlägget gillats av nästan 16 000 personer och delats av över 8 000.

”Om ni nu är så genuint oroade över 'våra egna' hemlösa, varför har ni inte försökt ta reda på vad vi faktiskt gör för dem? Initiativ som funnits i åratal, som är ständigt pågående. Stadsmissionen är kanske mest kända, och har länge bedrivit verksamhet för att hjälpa människor i hemlöshet. Sen finns det en rad lokala initiativ på olika mindre orter där organisationer och privatpersoner hjälps åt för att underlätta livet för hemlösa. Varför stöttar ni inte dessa initiativ istället för att klaga över att andra prioriterar 'fel' saker?”.

– Jag förstod ju att det skulle uppskattas av flera, men att så himla många skulle dela var jag inte riktigt beredd på. Jag har skrivit en del liknande inlägg tidigare som inte alls fått samma spridning. Det känns kul att så många uppskattar det jag skrev och att de håller med.

”Det är politikernas fel, inte flyktingarnas”

I inlägget skriver Therese att hon är medveten om att det finns en stor problematik när det kommer till att hjälpa hemlösa, eftersom hon själv jobbat med just det.

”Men det FINNS insatser, sen finns det tyvärr också stora brister i hur det fungerar i praktiken. Men jag vet också att det inte är flyktingarnas fel att det inte fungerar. Det är politikernas fel, det är dem ni ska ställa krav på, men de kraven ska fan inte gå ut på att kasta utsatta människor åt vargarna eller använda dem som slagträn mot varandra”.

Vad har du fått för typ av respons på inlägget?

– Majoriteten har varit positiv, med många glada tillrop och peppning. En del har haft invändningar och då har det blivit diskussion i kommentarsfältet. Några få har varit direkt otrevliga, men inte så många som jag trodde faktiskt.

---

Läs hela Thereses inlägg nedan.