Svenska vapen ska stoppa IS - kan bryta mot Sveriges vapenavtal

Publicerad 2015-06-05

Islamiska staten.

USA skickar 2000 svenskdesignade pansarvärnsrobotar till Irak för att stoppa terroristnätverket IS nya självmordsbombare.

Svenska myndigheten ISP undersöker om vapenleveransen kan vara ett brott mot Sveriges vapenavtal med USA.

Terrorgruppen Islamiska statens, IS, nya taktik i Irak har visat sig mycket svårstoppad. Bepansrade amerikanska fordon, så kallade Humvees, fylls med sprängämnen och används i självmordsattacker. Självmordsbombarna ska nu bekämpas med det svenskdesignade vapnet pansarskott m/86, också känt som AT-4, vilket Dagens Nyheter var först med att rapportera om.

Det har fått Institutet för strategiska produkter, ISP, som kontrollerar Sveriges vapenexport, att reagera.

– Vi har frågat de amerikanska myndigheterna om det här är vapen som kommer från en amerikansk licensproduktion eller om de kommer från leveranser ifrån Sverige, säger ISP:s generaldirektör Christer Ahlström.

Leveransen kan nämligen vara ett brott mot Sveriges vapenavtal med USA.

Stöd till Iraks armé

– 2000 AT-4 levererades nyligen till Irak. 1000 levererades till den irakiska armén och resterande ska användas till utbildning och oförutsedda händelser, säger Pentagons talesperson Elissa Smith, till The Hill.

IS erövrade 2300 Humvees från den irakiska armen när terrorgruppen tog över staden Mosul i juni 2014, enligt Iraks premiärminister Haider al-Abbadi.

Sedan slutet på förra året har IS och irakiska styrkor stridit om kontrollen över staden Ramadi, som är den största staden i västra Irak. I Ramadi har IS använt bepansrade Humvees med framgång i självmordsattacker. Iraks regering har vädjat om hjälp och nu ska de svenskdesignade pansarskotten sättas in i försvaret av staden.

Svensktillverkade vapen får inte exporteras vidare

Den viktiga skillnaden när det gäller exporten är att om pansarskotten tillverkades i Sverige och sedan exporterades till USA, så får USA inte överföra dem till en tredje part utan att först kontrollera detta med svenska myndigheter. Det är ett så kallat slutanvändaråtagande.

Pansarskott m/86 designades av Försvarets Fabriksverk (FFV) och började tillverkas i Sverige och exporteras till andra länder på 1980-talet. 1982 fick ett amerikanskt företag dock licens för att tillverka pansarskott m/86 i USA. På dessa vapen som tillverkats i USA finns inget slutanvändaråtagande. USA får alltså exportera dem utan att fråga om lov.

”Kan finnas en naturlig förklaring”

– Under min tid på ISP har det aldrig hänt att man kunnat konstatera att ett land medvetet brutit mot ett slutanvändaråtagande. I det här fallet kan det finnas en fullt naturlig förklaring, alltså att det är vapen som är licenstillverkade i USA. Då är det inget brott mot svensk lagstiftning, säger Christer Ahlström.

Hur det faktiskt ligger till vet inte ISP.

– Vi vet inte om det är svensktillverkade vapen. Det får vi veta när vi får svar från amerikanerna. Men det troliga här är att det rör sig om licensproducerade vapen, säger Christer Ahlström.