Victoria fyller 35 – firas på Solliden

Publicerad 2012-07-14

Tusentals människor hade tagit sig till Solliden för att gratulera Victoria på 35-årsdagen i dag.

Och för att få en skymt av lillsessan Estelle.

– Det glädjer oss att vara här, säger Kristine Nordeng-Helgesen från Oslo.

Redan klockan 11 öppnades portarna upp. Totalt samlades drygt 2 500 människor på Solliden för att fira Victoria.

"Det känns jättefint"

– Det är fullt av förväntansfulla människor här som tagit plats bakom staketen. Det är mycket barn längst fram, många har blommor med sig som de ska lämna till Victoria, sa Aftonbladets reporter på plats, Pontus Ahlkvist, strax innan klockan 14 i dag.

En stund senare kom födelsedagsbarnet, tillsammans med prins Daniel, prinsessan Estelle och kungaparet, ut för att möta alla människor som tagit sig dit för att fira henne.

– Tack för att ni kommit, det känns jättefint, sa kronprinsessan efter att kungen fått den samlade folkmassan att stämma upp i en sång för födelsedagsbarnet.

Många vill se Estelle

Men kronprinsessan får konkurrera om uppmärksamheten på sin födelsedag i år.

– Många hoppas få se en glimt av prinsessan Estelle, säger Pontus Ahlkvist.

Prins Daniel gick runt med Estelle i famnen medan Victoria gick längs repen för att ta emot blommor och hälsa på de som kommit till Solliden.

TT passade på att fråga hur mammaledigheten hittills varit.

– Fantastisk, man känner sig otroligt lyckligt lottad som får vara med om det här, säger kronprinsessan, till nyhetsbyrån.

Renate Biermann har rest från tyska Bayreuth för att semestra i Sverige och ser fram emot att få se den svenska kungafamiljen i verkligheten.

– Jag har bara sett den på tv förut, jag såg hela dopceremonin på tysk tv, säger hon.

Också familjen Nordeng-Helgesen från Oslo har kommit långväga till firandet på Öland.

– Det glädjer oss att vara här. Första gången min lille Jörgen var här så var han lika gammal som Estelle är nu, säger Kristine Nordeng-Helgesen, som hade med sig barnen Oda,13, Jörgen, tre och Jesper, två, till Solliden.

Fest i kväll

I kväll kommer Victoriadagen att firas i Borgholm för trettiofjärde året.

Och intresset är rekordstort. Arrangören räknar med att närmare 7 000 personer sluter upp till de traditionsenliga festligheterna.

– Det ser väldigt bra ut, säger Victoriadagens grund­are Kay Wiestål.

Loreen, Agnes Carlsson och Danny Saucedo är några av artisterna som kommer att sjunga för kronprinsess­an.

Dessutom delas Victoriastipendiet ut till årets pris­tagare, curlingspelaren och flerfaldiga OS-guldmedaljören Anette Norberg.

”Estelle inte med på kvällen”

Men den som löst biljett eller bänkat sig i tv-soffan med förhoppningen att få se Estelle kommer att bli besviken – den lilla prinsessan kommer inte att vara med under kvällen.

– Hon kommer inte att vara med på kvällen, säger hovets informationschef Bertil Ternert.

– Det är nog klokt. Victoria var själv inte med förrän hon var fem år gammal, säger Kay Wiestål.

I stället kan den hugade bege sig till Sollidens slott, där Victoria tidigare på eftermiddagen tar emot gratulationer från allmänheten – tillsammans med prinsessan Estelle, om allt går som det är tänkt.

– Det är planerat för det, men jag kan inte ge ett hundraprocentigt besked. Vi får anpassa oss till väder och vind, säger hovets informationschef Bertil Ternert.

Gäckar polisen

Den så kallade Ninjamannen, som har befunnit sig i Borgholm de senaste veckorna, fortsätter att gäcka polisen.

För fyra år sedan greps han och skickades hem till Danmark efter att gjort utfall med samurajsvärd mot förbipasserande Borgholmsbor, samtidigt som han uttalade hot mot kronprinsessan.

Tidigare i veckan dök han upp igen, den här gången på Ölandsbladets redaktion, och bad om en karta över Solliden – där han enligt egen uppgift skulle tälta.

– Han ska avvisas till Danmark. Får vi syn på honom så plockar vi in honom, säger Alf Jacobsson, vakthavande befäl på Kalmarpolisen.

Så firas Victoria

11.00 Grindarna till Solliden öppnar.

13.00-14.00 Kungafamiljen kommer ut. Victoria tar emot gåvor och gratulationer från allmänheten.

18.30 Kungafamiljen anländer till festplatsen. Därefter uppträder Loreen, Ulrik Munther, Danny Saucedo, Agnes Carlsson med flera. Mark Levengood är konferencier.

20.15 Programmet rundas av. Kungafamiljen fortsätter firandet privat.

17.00 Entrén till Borgholms IP öppnar.