Här stjäls sällsynta cyklar - för 110 000 kronor

Uppdaterad 2019-07-23 | Publicerad 2016-06-29

De två tjuvarna stormar elcykelbutiken och vet exakt vad de vill ha.

En Stromer ST 2 och en Lapierre Eden Park.

– Det har aldrig sålts några sådana i Sverige. Tillsammans är de där cyklarna värda 110 000 kronor, säger butikens ägare Mikael Klingberg.

Natten mot onsdag drabbades Elcykelvaruhuset på Sveavägen i Stockholm av ett inbrott.

Klockan 03.46 krossade två personer rutan och klättrade in.

Butikens övervakningskamera visar hur de sedan springer rakt emot en riktig raritet inom elcykelvärlden: en Stromer ST 2.

– Den kostar 70 000 kronor. Enligt leverantören finns det fem stycken i Sverige. Ingen av dem är såld, säger Mikael Klingberg, en av ägarna till Elcykelvaruhuset.

”Hade säkert varit inne och rekat”

Därefter tar sig tjuvarna snabbt ut igen. På vägen tar de med sig en elcykel av märket Lapierre. Enligt Mikael Klingberg finns 20 elcyklar av den modellen i Sverige. Värdet är omkring 40 000 kronor.

Det tar mindre än en minut från det att fönstret krossas till att tjuvarna cyklar iväg på stöldgodset.

– De visste vad de ville ha, de satte full fart mot den dyra cykeln. De har säkert varit och rekat i butiken tidigare, säger Mikael Klingberg.

”Känns lite korkat”

Trots den noggranna planeringen känner sig Mikael Klingberg lite konfunderad över tjuvarnas plan. Ingen av modellerna har sålts i Sverige.

– Det är ju som att sno en samlarbil. De går inte att sälja på Blocket direkt, och det funkar ju inte heller att cykla omkring på dem på gatan.

Cyklarna måste dessutom laddas upp – något tjuvarna inte verkar ha tänkt på.

– De fick inte med sig några laddare. Och inte heller nycklar till batteriet. Det känns lite korkat, säger Mikael Klingberg.

Ingen gripen

Inbrottet polisanmäldes i morse och polisens tekniker har undersökt butiken under dagen. Ingen är gripen i ärendet.

– Vi väntar på resultatet av den undersökningen, teknikerna sitter och skriver protokoll. Vi har varken någon gripen eller misstänkt, men vi hoppas på det bästa, säger Tomas Karlsson, stationsbefäl vid Norrmalmspolisen.

Följ ämnen i artikeln