Mammans bild visar bröstmjölkens förändring efter barnets behov

Publicerad 2016-02-22

Skillnaden i färg är markant – den gula är efter att dottern blivit förkyld.

När Mallory Smothers lilla dotter blev sjuk upptäckte hon att bröstmjölken förändrades efter bebisens behov. Nu har bilden på mjölken delats av tiotusentals.

Mallory Smothers tillsammans med dottern.

Mallory Smothers är nybliven mamma och växlar amningen med att pumpa ut bröstmjölk och spara i genomskinliga påsar. En kväll för drygt en vecka sedan pumpade hon ut för att sedan amma dottern vid behov under natten, precis som hon brukar.

Men under nattens gång märkte hon hur bebisen blev förkyld – orolig, irriterad och hostig.

Ändrat färg

Mallory fortsatte amma som vanligt men när hon pumpade ut mjölk på morgonen efter märkte hon att den var mer gul än vanligt. När hon jämförde med en sparad påse mjölk upptäckte hon att skillnaden var markant. I den ena påsen var mjölken vit medan innehållet i den andra var mer gult.

I ett uppmärksammat Facebookinlägg, som delats över 70 000 gånger, skriver hon:

”Men se hur mycket fredagsmorgonens mjölk liknar råmjölk (mjölken som kommer precis när barnet är nyfött och som är full av antikroppar och vita blodkroppar), och det här kommer efter att jag ammat en förkyld bebis hela natten”.

”Fascinerande”

Mallorys upptäckt får stöd av en studie publicerad i Clinical & Translational Immunology som menar att det finns ett samband mellan barnets hälsa och moderns bröstmjölk. I studien, från 2013, har man bland annat undersökt nivåer av vita blodkroppar (som är höga i råmjölk) i relation till mamman och barnets hälsa – och kommit fram till att det finns ett samband.

Mallory avslutar Facebookinlägget med att uttrycka sin fascination över kroppens alla funktioner:

”Ganska häftigt va?! Människokroppen slutar aldrig att fascinera”.

Läs hela inlägget nedan.

Mallory Smothers