"Det påminner lite om apartheid"

Uppdaterad 2016-05-24 | Publicerad 2016-05-23

Skolan i Ronneby.

Föräldrarna på friskolan i Ronneby ville inte att deras barn skulle dela ingång med flyktingbarnen och nu har verksamheten för de nyanlända flyttat på sig.

– Det påminner om apartheid, säger Jan-Erik Wildros (S), vice ordförande i utbildningsnämnden i Ronneby.

Allt var klart. Start Soft, en förberedelseverksamhet för nyanlända barn mellan 7 och 15 år, skulle flytta in på tredje våningen i samma fastighet som friskolan Thoren Framtid i Ronneby. Det skulle innebära att de skulle dela ingång och trapphus – något som fastighetsägaren och Thoren Framtid varit överens om sedan i januari.

Men när föräldrarna på friskolan fick höra talas om de nya hyresgästeran blev det protester. De hörde av sig till fastighetsägaren.

– Man ville ha separata ingångar. Man var rädd för vad de här flyktingbarnen skulle göra mot deras barn, säger Tommy Svennson som är vd på företaget Soft Center som äger lokalerna och som fick ta emot samtalen.

– Vi har bland annat fått förslag där Thoren Framtid ville ha skärmar i ingången så att barnen inte skulle blandas, säger han.

I mitten av april fick fastighetsägaren besked att det inte skulle fungera att dela ingång utan en del åtgärder. Thoren Framtid hänvisade till sitt kontrakt där de står som hyresgäster för hela nedervåningen.

När kommunen fick höra talas om protesterna kände den sig inte längre välkommen. Hyresvärden ordnade fram lokaler, fast mindre, som också har en annan ingång. Verksamheterna ska fortfarande dela skolgård.

Problem för kommunen

Tommy Ahlkvist är chef på utbildningsförvaltningen i Ronneby. Han säger att lokalbytet har ställt till med problem, även om det inte har satt stopp för Start Soft.

– De mindre lokalerna gör att vi måste ha mindre grupper och mer personal. Det betyder också att barnen inte får all tid till undervisning de behöver.

Jan-Erik Wildros (S) är vice ordförande i utbildningsnämnden i Ronneby. Han är förfärad av historien.

– Jag har hört att det pratats om att man ville dela upp toaletter och dela upp skolgåden. Det påminner om apartheid, säger han.

Thorengruppen tillbakavisar anklagelserna

Göran Hedström är affärsutvecklingschef på Thorengruppen som äger Thoren Framtid. Han bekräftar att det har förekommit idéer om att använda skärmar i entrén för att dela upp ingången, även om han själv avfärdat det förslaget.

– För oss har det handlat om att hitta en så bra lösning som möjligt där vi kan fortsätta med vår verksamhet.

Han säger att han vet att det förekommit föräldraprotester men säger att det inte har påverkat hur företaget har agerat.

– Från oss som företag är det olyckligt. Vi hade gjort samma sak oavsett verksamhet. Vi ser Start Soft som en rekryteringsbas för nya elever till oss.

Niklas Westman är informationsdirektör på Thorengruppen. Han är tydlig med att det var kommunen och fastighetsägaren som valde en annan lösning innan de hann ha sitt sista möte.

– Det har förekommit klagomål från föräldrar, men det har inte handlat om vilka som flyttar in i skolan. Klagomålen har gällt praktiska och arbetsmiljörättsliga saker. Det är ju hela vår affärsidé att jobba med nyanlända.

Jofif Moga har en son som går i andra klass i Thoren Framtid. Han reagerar starkt på Jan-Erik Wildros uttalande. Han är inte en av föräldrarna som klagat hos hyresvärden.

– Jan-Erik Wildros har anklagat mig för rasism. Här önskar vi alla välkomna. Jag vill bara att de ska anpassas efter ålder och jag tycker det är mer apartheid att kommunen isolera de flyktingarna i sådan här verksamheter.

Följ ämnen i artikeln