Juli 2016 – varmaste månaden hittills

Uppdaterad 2016-08-17 | Publicerad 2016-08-16

Globalt blev juli 2016 historiens varmaste månad och isarna fortsätter smälta.

Det visar en färsk rapport från amerikanska Nasa.

– När vi får temperaturer som är högre än vi är vana vid kan det ge negativa hälsoeffekter för både människor och djur, säger Erik Kjellström, klimatforskare på SMHI.

Du kanske inte märkte det, men juli 2016 är var globalt den varmaste månaden hittills, sedan man började mäta temperaturer på 1880-talet. Årets juli var 0,84 grader varmare än det globala genomsnittet för land- och vattenytor kombinerat för perioden 1950-1980. Den var samtidigt 0,11 grader varmare än juli månad förra året.

Människans påverkan

Forskare menar att rekordet först och främst beror på människans inverkan på naturen där fossila bränslen är huvudorsaken. Även väderfenomenet El Nino, som värmer delar av Stilla havet, har varit ovanligt varm i år vilket också har bidragit till rekordet. Det skriver Indian Express.

– Det skrämmande är att vi är på väg in i en tid där det kommer att vara en överraskning när varje ny månad eller år inte är den varmaste, säger klimatforskare Chris Field vid Stanford University.

Nasa uppger att de senaste tio månaderna varit rekordmånader och 2016 ser ut att kunna bli det varmaste året i modern tid.

Värmen blir både torka och regn

Erik Kjellström, klimatforskare på SMHI:s forskningsavdelning, har tittat på Nasas rapport. Han säger att det krävs längre perioder än enskilda månader för att analysera klimatet, men de senaste månadernas rekordvärme är anmärkningsvärda.

– Det här är resultatet av den globala uppvärmningen. En bidragande faktor har också varit naturliga variationer i temperaturen, även om den främsta orsaken är människans påverkan på miljön.

Erik Kjellström säger att värmen kan ha flera konsekvenser för både människan och naturen.

– När vi får temperaturer som är högre än vi är vana vid kan det ge negativa hälsoeffekter för både människor och djur. Värmen bidrar också till både torka och kraftigare nederbörd. Detta kan leda både till större risk för skogsbränder och översvämningar. 

Erik Kjellström förklarar att när temperaturen i atmosfären är högre så kan den innehålla mer vatten vilket i sin tur kan leda till kraftigare regn när det väl regnar.

Isen fortsätter smälta

Fem av rekordmånaderna visar också den minsta isutbredningen vid polerna sedan mätningarna med satellit började 1979. Även detta beror på utsläppen av koldioxid, skriver Nasa i sin rapport. Under issmältningssäsongen täcker isen numera en yta som är 40 procent mindre än under 70- och början av 80-talet.