Ännu fler sexofredanden på ungdomsfestival

Uppdaterad 2016-08-26 | Publicerad 2016-08-20

Under fredagskvällen greps en person misstänkt för våldtäkt under ungdomsfestivalen We are Sthlm, en brottsrubricering som senare ändrades till sexuellt ofredande.

Sammanlagt kom 15 nya anmälningar om sexuellt ofredande in under det senaste dygnet.

En person greps tidigare under fredagskvällen misstänkt för våldtäkt i anslutning till We are Sthlm, som sedan i tisdags pågår vid Gustav Adolfs torg och Kungsträdgården. Ärendet rubricerades natten till lördag om till sexuellt ofredande.

– De första uppgifterna gjorde att man misstänkte våldtäkt. Sedan har vi hållit förhör och vidtagit utredningsåtgärder och såg då att det i stället bör betraktas som ett sexuellt ofredande, säger Kjell Lindgren, vid polisen region Stockholm.

Under natten mot lördagen uppgav Stockholmspolisen att man under fredagsdygnet fått in 19 nya anmälningar om sexuellt ofredande, men att siffran var preliminär. På lördagsförmiddagen meddelade man att det i stället rör sig om 15 anmälningar. I sex av fallen ska de misstänkta brotten dock ha begåtts under tidigare festivaldygn.

Utöver det har det rapporterats om en anmälan om rån, ett flertal misshandelsfall, fyra anmälningar om fickstölder, brott mot knivlagen samt ett par anmälningar om våldsamt motstånd samt våld mot tjänsteman.

Enligt TT har 89 personer även avvisats eller omhändertagits av polisen för ordningsstörning.

Sedan evenemanget startade har polisen hittills fått in 36 anmälningar om sexuellt ofredande. Bara under premiärkvällen rapporterades sju misstänkta fall, mer än dubbelt så många som i fjol då tre anmälningar gjordes första kvällen.

– Det är fortfarande preliminära siffror. För vissa kan det av olika anledningar ta upp till en vecka innan de anmäler, så det dröjer kanske till mitten av nästa vecka tills vi vågar säga en siffra. Vi rapporterar dag för dag, säger Kjell Lindgren.

I fjol rapporterades totalt 21 fall av sexuellt ofredande i samband med musikfestivalen. Efter de många anmälningarna har polisen i år förstärkt de trygghetsskapande insatserna. Bland annat har Stockholms stad, som arrangerar festivalen, vidtagit åtgärder som kameraövervakning och förbättrad belysning. Fler poliser än någonsin tidigare samt ordningsvakter och trygghetsvärdar finns också på plats. Dessutom har ett mobilt polisteam tillsatts som tar upp anmälningar direkt på plats, för att göra det lättare för personer att anmäla brott.

Årets We are Sthlm pågår till och med lördag kväll.