Utställning stängdes under ryska G8-mötet

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-07-25

Politisk satir olämplig med George Bush på besök

Konstnären skojade med Bush och Putin under G8-mötet i Ryssland.

Det blev för mycket för värdarna i Sankt Petersburg.

Utställningen stängdes och öppnades först när världsledarna åkt hem igen.

George Bush som skogvaktare i den ryska tallskogen.

I Ryssland finns en mycket känd tavla av den mycket kända 1800-tals konstnären Ivan Sjisjkin. Tavlan bär namnet ”Morgon i tallskogen”. Huvudmotiv är en björnfamilj.

I utställningssalen i Konstnärsunionens byggnad i Sankt Petersburg hänger sedan en tid en något annorlunda version av Sjisjkins klassiker.

Det är konstnären Andrej Budajev som sin vana trogen drivit med makteliten. Den här gången med ledarna för G8-länderna.

Putin som trollkarl

I Budajevs version har USA:s president George W Bush förvandlats till en hårt arbetande skogvaktare i den ryska tallskogen. Rysslands president Vladimir Putin är en munter trollkarl som visar upp en kanin för gästerna från väst. Kaninen bär den vitryske presidenten Lukasjenkos huvud.

Men varken Bush, Putin eller någon annan fick chans att skratta åt satiren under ledarnas besök i staden. För då var utställningssalen stängd ”i samband med statshuvudenas och G8-medlemmarnas möte”, som det stod på en skylt in till den låsta byggnaden.

Total överraskning

Stängningen drabbade samtliga konstnärers verk. Inte bara Budajevs politiskt inkorrekta.

Svetlana Nezabudkina, pressekretare i Konstnärsunionen, säger till tidningen Novaja gazeta att åtgärden kom som en total överraskning för utställarna. Ledningen hade inte förvarnat och något annat motiv än ett rent politiskt var svårt att se, menade hon.

Efter fyra dagar, när världens ledare åkt hem, öppnades portarna igen. Enligt Novaja gazetas utsände i Sankt Petersburg ringlar sig köerna nu långa dit.

Johanna Melén

Följ ämnen i artikeln