Så vill de säkra tillväxten på landsbygden

Uppdaterad 2013-09-27 | Publicerad 2013-08-27

Helena Jonsson, förbundsordförande på LRF.

Ökad medfinansiering och en större satsning på tillämpad forskning.

Det är två av punkterna Lantbrukarnas Riksförbund vill se i regeringens höstbudget. Målet med förändringarna är att förbättra företagsklimatet utanför storstäderna.

Om en knapp månad presenterar regeringen 2013:s höstbudget. Några som vill se stora förändringar är LRF, Lantbrukarnas Riksförbund. I en debattartikel i Dagens Industri skriver Helena Jonsson och Anders Källström – förbundsordförande respektive VD för LRF – om de åtgärder som skulle ge ett bättre företagsklimat på landsbygden.

LRF stöder sina förslag på undersökningar från Eurostat samt regeringens framtidskommission. Sverige har haft högst urbanisering i hela EU sedan 2005. Det har medfört en avfolkning i 141 av Sverige 250 kommuner. På sikt kommer detta göra det svårt för företagen på landsbygden att hitta arbetskraft.
Öka medfinansieringen av det svenska landsbygdsprogrammet: I dagsläget kommer medfinansieringen minska med 500 miljoner kronor. Ett stort misstag menar LRF då det skulle tvinga Sverige till allt större import av mat och energi.
Förenkla regelverket: Enligt LRF är många av reglerna fortfarande krångliga och skrämmer bort många potentiella företagare.
Bättre tillgång till finansiering: LRF menar att landsbygdsföretag är särskilt utsatta för ökade krav egenfinansiering och säkerhet hos bankerna.
Mer forskning som berör svenska bönder: I debattartikeln poängteras forskning som utgår från svenska förhållanden och klimat som avgörande för ett välmående jordbruk.
Bättre infrastruktur: Jonsson och Källström vill ha förbättrad infrastruktur, både vägnät och bredbandskablar.
Sänkta egen- och arbetsgivaravgifter: Många företag inom den gröna-sektorn är fåmansföretag. För att de ska överleva vill LRF se sänkta avgifter.

Följ ämnen i artikeln