10 frågor du borde ställa om Syrien

Publicerad 2013-09-02

1. Hur blev Syrien som det är idag?

Syrien är en republik med 22 miljoner invånare som vann sin självständighet från Frankrike 17 april 1946. De kommande 20 åren skakades landet av ett antal militära kupper. 1963 infördes ett undantagstillstånd som varade till 2011. 1967 krigade Syrien med Israel och förlorade Golan-höjderna i landets södra delar. Strax efter att undantagstillståndet avslutades utbröt inbördeskriget.

2. Hur lever de i Syrien?

De runt 22 miljoner syrierna pratar arabiska, kör på höger sida, nås på landsnummer +963 och äter mat inspirerad från västasien och arabvärlden, så som hummus, baklava och shish kebab.

3. Hur ser Syrien ut?

Landet är i storleksordningen världens 88:e största och med 185 000 kvadratkilometer mark är det ungefär en tredjedel så stort som Sverige. 99,4 procent är land och 0,6 procent hav. Syrien har 193 kilometer kust och gränsar till Irak, Israel, Jordanien, Libanon och Turkiet. En viktig geografisk faktor är floden Eufrat som bidrar med bördig jordbruksmark.

4. Vad krigar de om?

Konflikten började i samband med massprotester 2011 som slogs ned våldsamt av regeringsstyrkor som använde stridsvagnar och skarp ammunition. Sedan eskalerade konflikten till ett öppet inbördeskrig.

Motståndsrörelsens olika grupperingar har olika mål. Vissa vill införa ett islamistiskt styre, andra vill ha ett mer demokratiskt styre. Gemensamt är att de vill avsätta Bashar al-Assad som valdes som efterträdare till sin pappa Hafez al-Assad som avled 2000. Bashar al-Assad ställde upp i valet utan motstånd.

5. Vilka är det som krigar?

Motståndsrörelsen i landet består av ett antal grupperingar, allt från Al Qaida-anhängare till demokratikämpar enas i sitt motstånd mot president Bashar al-Assad och Ba'ath-partiets regim som i sin tur försvarar sig med landets militär och krigare från Libanons Hizbollah-rörelse.

I december 2012 erkände USA, Turkiet, gulfstaterna, Frankrike och Storbritannien motståndsrörelsens ledare som företrädare för hela Syrien.

Strax därefter reste sig Al Nusra-fronten, en radikal islamistisk organisation med kopplingar till Al-Qaida, och ställde sig på motståndsrörelsens sida, något som grumlade västvärldens stöd till motståndsrörelsen.

6. Hur går inbördeskriget i Syrien nu?

Rebellstyrkorna kämpar för att behålla mark de tagit under det senaste året och den Syriska armén har vunnit mark sedan de förstärkts av Hisbollah-styrkor från Libanon. Rebellerna har bett västmakterna om vapen för att kunna slå tillbaka syriska armén som köper vapen av Ryssland och Iran.

7. Vad säger världen om situationen i Syrien?

Syrien har hamnat under FN-sanktioner på grund av landet stöd till militanta organisationer som i bland annat Libanon. Från 2008 till 2010 mjukades relationerna med västvärlden upp och ambassader öppnades samtidigt som Bashar al-Assad träffade ledare från flera västländer. Men i samband med att regimen slog ner demonstrationer 2011 tog västvärlden sin hand från landet.

Ryssland och Iran är Syriens största backare samtidigt som även Kina stödjer dem i FN:s säkerhetsråd. Samtidigt är en stor del av västländerna, däribland grannländerna Turkiet och Israel skeptiska. Israel har utfört bombräder i landet efter anklagelser om att Syrien försökt bygga kärnanläggningar, USA har anklagar Nordkorea för att hjälpa Syriens utveckling av kärnvapen.

8. Men om USA och allierade attackerar Syrien, vad gör Ryssland och Iran då?

Både Ryssland och Iran levererar vapen och politiskt stöd till Syrien. De flesta experter menar att inget av länderna är villigt att gå i krig mot USA för sin allierade, samtidigt har Ryssland uppvisat visst vapenskrammel i Medelhavet och har sedan tidigare en egen flottbas i Syrien.

9. Hur skulle Syrien reagera på ett anfall utifrån?

Syrien har lovat att ge igen. Men de flesta experter är överens om att USA:s krigsmakt är så teknologiskt överlägsen Syriens att landet inte kan försvara sig mot robotar och drönarattacker. Samtidigt ligger USA:s allierade Israel och Turkiet nära Syrien som har både SCUD-missiler och saringas till sitt förfogande. Israel i sin tid har byggt en av världens mest avancerade anti missil-system för att försvara sig mot raketer från grannländerna.

10. När kan vi vänta oss en attack från USA?

Barack Obama har lovat att låta kongressen rösta i frågan. Kongressen tros sammanträda nionde september och förutsatt att de röstar ja till attacker mot Syrien kan de ske när som helst efter att rösterna räknats.