Stormade Mursiläger – många dödsoffer

Uppdaterad 2013-08-15 | Publicerad 2013-08-14

Regeringen: 278 döda

Hundratals människor dödades efter att Egyptens regering stormat två läger för anhängare av Egyptens avsatte president Mursi

I går eftermiddags införde Egypten ett månadslångt undantagstillstånd och beordrade militären att sköta säkerheten.

Och i går kväll avgick vicepresident Mohamed ElBaradei i protest mot attackerna.

Nu fördömer omvärlden våldet – och hotar med att stoppa allt samarbete.

Tidigt på torsdagsmorgonen uppgav den statliga tv:n att Mursianhängare angrep polisstationer, sjukhus och regeringsbyggnader, enligt CNN.

Samtidigt placerades fler soldater ut vid infarterna till Kairo och Giza. Under torsdagen håller bankerna och den nationella aktiemarknaden stängt.

Hundratals döda

Regeringsstyrkor stormade i går morse flera fästen för anhängare av den avsatte president Mursi i Kairo. Under onsdagen har dödssiffrorna stigit obönhörligt. Enligt nyhetsbyrån AFP som citerar egyptiska regeringskällor ska 278 personer har dött, bland dem 43 polismän. Olika källor går isär men alla har räknat över 200 döda och tusentals skadade.

Räden började strax före klockan sju på morgonen: En bulldozer körde igenom de murar av tegelsten och sandsäckar som Mursi-anhängarna barrikaderat sig bakom. Därefter ska tårgas ha skickats in i lägret och varningsskott avlossats.

Mursi-anhängarna svarade genom att kasta sten och brinnande bildäck. Sedan följde över två timmars skottlossning, uppger BBC:s reporter på plats.

Sammandrabbningarna lämnade 278 döda och 2 000 skadade, enligt egyptiska hälsoministeriets sammanställningar.

Protesterat i veckor

Muslimska brödraskapets egen tv-kanal, som är fortsatt lojal mot den avsatte presidenten, uppmanade sina anhängare att köra skadade till sjukhus med egna personbilar, enligt AFP. Mursis anhängare har i sex veckor protesterat mot att presidenten avsattes tidigare i sommar.

Muslimska brödraskapet uppmanar befolkningen att slå tillbaka mot regeringsstyrkorna och kallar attacken för en "massaker".

På eftermiddagen införde Egypten ett månadslångt undantagstillstånd och beordrade militären att sköta säkerheten, rapporterar Reuters. Bara ett par timmar senare meddelade Egyptens tillförordnade vicepresident Mohamed ElBaradei att han avgår i protest mot attackerna, uppger AFP.

– Det har blivit för svårt att fortsätta bära ansvaret för beslut jag inte håller med om och vars konsekvenser jag fruktar, sa han.

Flera ledare gripna

Enligt statlig television har demonstranter skjutit mot säkerhetsstyrkorna inifrån Rabaa al-Adawiya-lägret, rapporterar flera medier. Demonstranterna förnekar att det finns vapen och ammunition i lägret, medan myndigheterna säger att beväpnade personer har gripits, skriver TT.

Två polismän ska ha dödats och nio skadats enligt det egyptiska inrikesdepartementet.

Flera ledare för Muslimska brödraskapet ska ha gripits enligt inrikesdepartementet, bland andra Mohamed el-Beltagy, ledande politiker från Muslimska brödraskapets parti Frihets- och rättvisepartiet, rapporterar Reuters med hänvisning till myndighetskällor.

Flera nyhetsbyråer har uppgett att regeringsstyrkorna försökt stoppa utländska medier från att rapportera från platsen. al-Jaziras reporter på plats ska ha fått sin utrustning sönderslagen och även BBC rapporterar om svårigheter att ta sig fram.

Protesterna sprider sig

Enligt al-Jazira har protesterna i huvudstaden Kairo spridit sig och strax före tio på onsdagsmorgonen rapporterade tv-kanalen att oroligheter förekom i städerna Alexandria, Suez och Aswan.

I provinsen Faiyum söder om Kairo ska minst nio människor ha dödats i sammandrabbningar mellan polis och Mursi-anhängare och i Suez ska minst fem människor ha dött, enligt Reuters. Dessutom ska flera kristna kyrkor ha satts i brand av anhängare till Muslimska brödraskapet. I Sohag i centrala Egypten brändes en koptisk kyrka ner till grunden efter att ha attackerats med brandbomber, uppger den statliga nyhetsbyrån Mena.

Under dagen har det internationella samfundet fördömt regeringsstyrkornas attacker. Såväl FN och EU som USA, Storbritannien, Turkiet, Iran och Qatar har gjort officiella fördömanden. Sveriges utrikesminister Carl Bildt (M) kallar attackerna ”ett steg mot avgrunden” i en intervju med Sveriges Radios Ekot.

UD: inga svenskar

Det svenska utrikesdepartementet har inga uppgifter om skadade svenskar i nuläget. UD avråder från resor till Egyptens huvudstad Kairo, men än så länge finns det inget skäl att ställa in resor till semesterorterna.

– Det har förekommit protester men det har varit lugnt. Det är självklart upp till var och en att avgöra om man vill åka, säger Linn Duvhammar på UD:s presstjänst till Aftonbladet.

Natten efter regeringens tillslag mot den avsatte president Mursis anhängare var det tyst i Kairo. Polis och soldater kontrollerade bilar och identitetskort och sökte efter människor som bröt mot utegångsförbudet. Till sin hjälp hade de medborgargarden, självutnämnda "folkkommittéer", beväpnade med påkar och machetes.

Omvärlden fördömer

FN, USA, Iran, Qatar, Turkiet och Storbritannien fördömde under onsdagen regeringsstyrkornas våld. Ryssland, Tyskland, Frankrike och EU manade till återhållsamhet.

Ecuador hämtade hem sin ambassadör från Kairo "för konsultationer".

"Efter statskuppen som störtade president Mursi har det egyptiska samhället levt med folkets protester och regeringens förtryck" skriver landets utrikesdepartement i ett kort uttalande.

Danmark stoppar allt samarbete med den egyptiska regeringen, säger biståndsminister Christian Friis Bach till Berlingske Tidende. Beslutet gäller också stöd till projekt i FN:organet ILO:s och Världsbankens regi.

– När det gäller de delarna som Danmark finansierar, har vi orienterat Världsbanken och ILO om att de ska dras in med omedelbar verkan, säger Friis Bach.

Han vill också stoppa Danmarks demokratistöd till Egypten och kommer också att ta upp den frågan med EU.

Norge drar in all export av försvarsmaterial till Egypten.

– Jag blir allt mer bekymrad över de militära ledarnas avsikter och vilja till försoning och återupprättandet av demokratin, säger utrikesminister Espen Barth Eide enligt NTB.