Törs Merkel gå emot folket för att rädda euron?

Tyskland håller på att bli ”normalt”

Med en konkurs för Grekland allt närmare kan möjligheten att lösa Europas skuldkris kokas ner i en enda mening.

Törs Angela Merkel gå emot en tydlig majoritet hos sitt eget folk?

Just nu är ekonomer från EU och Internationella valutafonden, IMF på plats i Grekland för att förhandla om nästa utbetalning av nödlån.

Det hänger på det berömda håret om det blir mer pengar eller inte. Precis som vid tidigare besök är EU och IMF mycket kritiska mot att Grekland inte gjort mer för att genomföra de besparingar och reformer som man lovat i utbyte mot nödlånen.

Utan påfyllning är Greklands statskassa tömd om tre veckor. Efter det finns inga pengar att betala de statsanställda med.

Statsbankrutt

Ytterst ligger avgörandet i Angela Merkels händer.

Tre av fyra tyskar säger klart nej till att ge mer av sina skattepengar till att hålla Grekland och andra krisande euroländer flytande. Får de sin vilja igenom blir det grekisk statsbankrutt.

Vad en sådan innebär vet egentligen ingen. Annat än att det åtminstone till en början blir kaos på marknaden och ökar risken för spridningseffekter till andra svaga euroländer. Italien fick sitt kreditbetyg sänkt i går.

Hittills har förbundskansler Merkel försökt gå balansgång på en väldigt slak lina. Mellan att inte ytterligare reta väljarna och ändå få till en ordnad lösning av skuldkrisen.

Samtidigt som hon öst galla över grekernas fuskande, bristande arbetsvilja och oförmåga att hålla sina löften om nedskärningar i utbyte mot nödlån så har hon avvisat allt tal om att sparka ut Grekland från euron eller att den gemensamma valutan i sig skulle vara i fara.

Dubbla tungor

Men ju längre tiden gått och desto djupare krisen blivit ju svårare blir det för Merkel att tala med dubbla tungor.

Hon har full sjå att få sin egen regering att dra åt samma håll. En rad lokala valnederlag har eroderat hennes folkliga stöd.

Det är inte lätt att vara förbundskansler med ambition att bli omvald 2013 och samtidigt ignorera att 75 procent av väljarna är emot varje form av räddning som innebär att de ska vara med och betala för andra EU-länder som misskött sin ekonomi.

Kanske har Merkel nått en vändpunkt där hon insett att hon i praktiken avsätter sig själv om hon ger mer av Tysklands pengar till Grekland.

Det amerikanska nyhetsmagasinets Times chefredaktör gör en intressant observation om åt vilket håll Merkel lutar.

– Vad vi ser är framväxten av ett nytt och mer normalt Tyskland som i sin tur kommer att leda till uppbrottet av ett högst onaturligt strukturerat Europa, skriver Fareed Zakaria. Europas nuvarande struktur vilar till stor del på grunden att Tyskland avsäger sig sina egna intressen. Fram till nu har tyskarnas trott att deras nationella intresse varit att underordna sig Europas bredare intresse. Det är vad EU bygger på.

Notan

Han menar att EU är ett franskt bygge finansierat med tyska pengar. Nu håller det på att ändras. Dryga 60 år efter andra världskrigets slut håller Tyskland åter på att bli en normal nation. Deras hjärta klappar fortfarande för Europatanken men de kommer inte längre att offra sina egna intressen på EU:s altare.

Zakaria sätter fingret på grundproblemet. Utan Tysklands pengar finns inte en chans i världen att rädda södra Europas ekonomier undan konkurs. Därmed hamnar hela euron i gungning. Antingen går den gemensamma valutan under eller så måste man kasta ut problemländerna som får återgå till sina gamla valutor.

En grekisk konkurs innebär nedskrivningar av landets skulder. Vissa experter talar om att 80 procent av skulderna måste skrivas av. En sådan nedskrivning drabbar tyska banker hårt. De tillhör dem som lånat ut mest till Grekland.

Så hur hon än gör är risken uppenbar att notan förr eller senare hamnar på Merkels bord.