Obama ödmjuk inför Kinabesök

USA:s dominans är över. Obama behöver Kinas hjälp.

Barack Obama kommer till Kina med mössan i handen.

Inte i den överlägsna styrkesposition amerikanska presidenter på Kinabesök brukar ha.

Asiens jätte är numera USA:s största långivare.

Tänk så snabbt världen förändras.

När Richard Nixon som förste amerikanske president besökte Folkrepubliken Kina för dryga tre decennier sedan blev det ett möte mellan supermakten och den fattige kusinen från landet. För Obama väntar en helt annan upplevelse när han landar i Kina på söndag som en del av den nio dagar långa Asienturné han inledde idag.

30 år efter att de diplomatiska förbindelserna mellan de båda länderna återupprättades är förhållandet mycket mer jämlikt. På vissa sätt är USA i underläge.

Stort inflytande över USA

Kina är den största finansiären av USA:s gigantiska budgetunderskott. På så vis har Kina ett stort inflytande över USA:s möjligheter att ta sig ur den ekonomiska krisen.

Obama kommer inte som tidigare presidenter med en lista på krav. Istället har han med sig ett antal önskemål som han kommer att framföra med en betydligt mildare framtoning än sina föregångare.

Starkast önskan är att Kina ska skriva upp sin valuta och därmed minska den ekonomiska obalansen mellan USA och Kina. Obama behöver helt enkelt Kinas hjälp.

Kineserna verkar inte helt ovilliga samtidigt som man hotar överge dollarn som världsvaluta.

Ödmjuk

Räkna inte med att presidenten läxar upp sina värdar angående Tibet eller mänskliga rättigheter. Eller att han pekar med hela handen i frågor som kärnvapennedrustning och minskade klimatutsläpp.

Välkammad och ödmjuk blir Obamas framtoning.

Kritiker på hemmaplan är rädda att det den här gången blir USA:s president som framstår som lantisen.

Jag tror de får vänja sig. Tiden för USA:s totala dominans är över.

Medan USA plågas av själtvivel och minskad makt så svämmar Kina över av självförtroende.

Ett exempel från verkligheten.

Hummer, den amerikanska bensinslukande bildrömmen tillverkas numera i Kina. GM tvingades sälja superjeepen när amerikaner inte längre har råd att köpa den. I Kina finns gott om miljonärer som gärna förvandlar den amerikanska drömmen till kinesisk. Och på samma gång ger Kina en symbolisk seger över USA.

Tillväxt på nio procent

Mitt i världens värsta ekonomiska kris sedan depressionen kan kineserna visa upp en tillväxt på nio procent. På ett handfast sätt handlar man upp naturtillgångar i omvärlden och formar samtidigt allianser med Afrika och Latinamerika. Bygger sin egen status som stormakt.

Besöket i Kina är utan jämförelse det viktigaste under Obamas Asien-turné som inkluderar Japan i dag, fortsätter med ekonomiskt toppmöte i Singapore och avslutas i Sydkorea.

Såg nyligen en intressant grafik i Financial Times. Den visade att Kinas del av världens totala BNP 1820 var 32,9 procent. USA:s låg vid samma tidpunkt på 1,8 procent.

1950 var förhållandena de omvända. USA stod för 27,3 procent av världens BNP. Kina för 4,6.

Även om USA fortfarande står för en större del av världens BNP i dag närmar sig kurvorna åter varandra. När går Kina förbi, 2020 eller 2030?