Skrek ’Jesus’ när ”Ugglemannen” stod vid sängen

Publicerad 2014-07-02

KATRINEHOLM. Den 83-åriga kvinnan märkte inte grannen förrän han stod bredvid hennes säng.

Sekunden senare attackerade han henne med en motorsåg.

Orsaken tros vara en mångårig grannfejd – mannen ska bland annat ha trakasserat kvinnan med ljudet av hoande ugglor.

Spåren efter tisdagens motorsågsattack verkar först nästan vara borta från trappuppgången i centrala Katrineholm. En trappa upp, där den 66-årige mannen bor, syns bara polisens avspärrningstejp på dörren.

Men på våningen ovanför är förödelsen omfattande. En bit plywood har hastigt skruvats upp för att täcka hålet som mannen sågade upp med sin motorsåg.

På dörrkarmen har några droppar blod torkat in.

Sågade upp ytterdörr

Vid tretiden på natten mot tisdagen tog sig den 66-årige mannen upp till den 83-åriga kvinnan som bor i lägenheten ovanför. Där sågade han upp hennes ytterdörr och tog sig in.

– Det är riktigt obehagligt. Vi har försökt bli av med honom i så många år och så slutar det så här. Nu lär han ju inte komma tillbaka i alla fall, säger en man som bor i trappuppgången.

Enligt uppgifter till Aftonbladet vaknade kvinnan inte förrän mannen stod ovanför henne i sovrummet med motorsågen.

Sen gick han till attack.

– När han sågade i henne skrek hon på Jesus. Det räddade nog hennes liv, för då stack han tillbaka ner till sin lägenhet igen, säger grannen.

”Tror han blev desperat”

Bakgrunden till vansinnesdådet tros vara en mångårig fejd mellan den 66-årige mannen och grannarna i bostadsrättsföreningen. I mars kulminerade det när Nyköpings tingsrätt beslutade att mannen var tvungen att flytta ut senast på måndagen den 30 juni. Annars skulle Kronofogden verkställa avhysningen dagen efter.

– Jag tror att han blev desperat i samband med det, säger en annan granne.

Den 83-åriga kvinnan var en av dem som vittnade mot mannen i rätten. Något som kan ha spelat in i motorsågsattacken, enligt polisen.

– Det finns en del saker som tyder på det, men vi har inte pratat med målsägaren än så vi kan inte säga det med hundra procents säkerhet, säger Bengt Jansson, chef för grova brottsroteln i Nyköping.

I domen från tingsrätten står det att mannen under flera års tid utsatt sina grannar för allvarliga störningar.

– Man kunde höra en hund som skällde i en halvtimme på hög volym. Ibland var det en uggla som hoade. Han satte på de här ljuden och sen gick han hemifrån, berättar en granne.

Sjöng kristna sånger

Eftersom den 83-åriga kvinnan bodde i lägenheten ovanpå fick hon utstå det mesta av mannens terror.

Enligt uppgifter till Aftonbladet sträcker sig dock fiendeskapen tillbaka till 1980-talet, då anhöriga till 66-åringen bodde i lägenheten. De ska enligt grannar i huset ha blivit störda när den 83-åriga kvinnan sjöng kristna sånger tillsammans med sina vänner. När 66-åringen flyttade in fortsatte bråken grannarna emellan.

Den 66-årige mannen greps odramatiskt i sin lägenhet i går morse. Mannen är anhållen misstänkt för mordförsök, men har inte fullt ut erkänt attacken. Däremot ska han ha gjort vissa medgivanden i förhör, enligt polisen.

Den 83-åriga kvinnan fick skador i ansiktet och på händerna och opererades i går på Örebros universitetssjukhus. Hennes tillstånd betecknades då som allvarligt men inte livshotande.