Dödsklostret ska stormas av polis

Publicerad 2014-11-19

Minst sex personer har dött i det indiska klostret Satlok Ashram.

Nu planerar indisk polis att storma området i jakt på den religiöse gurun Rampal Maharaj.

Problemet är att området är byggt som en labyrint, har flera dödliga fällor och skyddas av religiösa soldater.

Många åker till indiska ashrams för att meditera och finna harmoni. För besökarna på Satlok Ashram är situationen raka motsatsen. Indisk polis har under de senaste tio dagarna försökt gripa klostrets religiösa guru Rampal Maharaj för ett mord som ska ha begåtts år 2006.

Deras insats utlöste kravaller bland hans följare på tisdagen. 200 personer skadades i stridigheterna, där följarna attackerade polisen med stenar och molotovcocktails.

"Tusentals liv står på spel"

10 000 av följarna har lämnat klostret, men indisk polis tror att 5 000 fortfarande är instängda, många av dem kvinnor och barn, rapporterar Times of India.

– Tusentals liv står på spel och vi vill inte riskera dem genom att göra något förhastat, säger Shriniwas Vashisht, polischef i den indiska delstaten Haryana, till tidningen.

Dog efter att ha vägrats medicin

På onsdagen lämnades sex döda kroppar, fem kvinnor och ett litet barn, över till polisen. Indiska myndigheter uppger att de har avlidit i klostret av sjukdomar som de vägrats medicinsk behandling för.

Enligt indiska medieuppgifter är klostret utformat som en labyrint med flera dödliga fällor. Den fem hektar stora anläggningen vaktas av tusentals beväpnade vakter, som kallas "Rampals army". De får sina order från ett kontrollrum inne i klostret.

Skyddar sig bakom kvinnor och barn

Rampal Maharaj startade sin religiösa rörelse 1999 efter en misslyckad karriär som tjänsteman inom den indiska regeringen.

Enligt The Guardian är han inspirerad av den indiske mystikern Kabir, som levde i Indien under 1400-talet.

Indisk polis är övertygade om att han gömmer sig inne i klostret och att han placerat ut kvinnor och barn för att stoppa polisen från att storma klostret.

– Det finns inget förhandlingsutrymme. Han är anklagad för grova brott. Jag föreslår att han överlämnar sig själv till oss, säger Shriniwas Vashisht till Times of India.