”Vi får inte låta dem fortsätta”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-08

Experterna som vill ha tvångsvård

MÅSTE FÅ VÅRD Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi, tillhör en av förespråkarna för tvångsvård av sexbrottslingar. ”De ska inte kunna tacka nej till vård som det är i dag”, säger han.

Nu höjs kraven på tvångsvård av notoriska sexbrottslingar.

– Vi kan inte acceptera att de får fortsätta, säger Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi.

Aftonbladets granskning visar att det finns hundratals personer i Sverige med Anders Eklunds bakgrund. Återfallsförbrytare i sexbrott, som aldrig slutar.

Nu kräver flera debattörer, experter och politiker att lagen ändras – tvångsvård måste bli möjlig för återfallande sexualbrottslingar.

– Om man tidigt kunnat se att Anders Eklund är en återfallsförbrytare borde han ha dömts till vård. Då hade Engla inte behövt bli mördad, säger Börge Hellström, författare och grundare av Kris, Kriminellas revansch i samhället.

Men tvångsvård är en laddad fråga.

”Brottsoffret är viktigast”

Experter inom kriminalvården är kritiska och säger att sexbrottsbehandling kräver motivation, som ofta saknas hos sexbrottslingar. Och att tvångsvård strider mot patientens rätt att bestämma över sig själv.

– Men är man inte motiverad ska man få sitta inne tills man bli motiverad. Och vad gäller etik så är jag inte intresserad av sexbrottslingars integritet. Det är brottsoffret som är viktigast, säger Hellström.

Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi, är också förespråkare för tvångsvård, men pekar på svårigheterna med att identifiera vilka som är återfallsförbrytare.

– Men när man väl identifierat en återfallsförbrytare ska denne inte kunna tacka nej till vård, som det är i dag. Detta är ju människor som löper stor risk att skada andra människor.

Frågan har nu landat på regeringens bord. Anna König Jerlmyr (m) har föreslagit tvångsvård i en handlingsplan framarbetad av poliser, åklagare och vårdpersonal.