Microsoft ska betala 5 miljarder i böter

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-17

Förlorade tvist i EU:s domstol

Amerikanska Microsoft har missbrukat sin starka ställning på den europeiska marknaden. Det slog EU:s domstol fast i dag och gav därmed kommissionen rätt mot Microsoft.

Slutnotan för mjukvarujätten kan sluta på 5 miljarder kronor.

Enligt EU:s domstol har Microsoft haft en allt för stark ställning på marknaden.

Genom att inte lämna information till andra tillverkare, så att de får en chans att konkurrera med Microsofts produkter, anses bolaget ha brutit mot EU:s konkurrensregler.

EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso är nöjd med dagens dom. Enligt Barroso bekräftar den att konsumenterna kan lita på EU:s konkurrenspolitik.

Det blev också seger för kommissionen när gäller mediaspelaren i Windows. Kommissionen har krävt att bolaget ska erbjuda en version av operativsystemet som inte innehåller Windows Media Player.

Unik ställning

Den amerikanska mjukvarujätten Microsoft har en unik ställning på marknaden för operativsystem och det är svårt för konkurrenter att bryta Windows dominans. Det innebär också att prispressen på operativsystem är begränsad. Konkurrenterna är svaga.

I mars 2004 beslöt kommissionen att bötfälla Microsoft med nära 500 miljoner euro, omkring 4,6 miljarder kronor. Kommissionen satte då också upp ett antal krav.

I vintras bedömde kommissionen att det gick för långsamt för Microsoft att uppfylla dessa krav och Microsoft dömdes till nya miljardböter.

Domstolen anser att de böter på 497 miljoner som kommissionen dömde ut var motiverade. Microsofts missbruk av sin dominerande ställning på marknaden var så grovt att beloppet är befogat.

Kan överklagas

Dagens dom kom från förstainstansrätten, en särskild avdelning av EU:s domstol, vilket innebär att domen kan överklagas. Det ska ske inom två månader.

Microsofts advokat säger dock till Reuters att bolaget ännu inte bestämt sig för nästa legala steg.

Målet är av extra stor betydelse för kommissionen eftersom det får stor inverkan på arbetet mot karteller och monopol framöver.