Larm: "Tysta dödsfall" när Gazas vård kollapsar

Linnea Gustafsson/TT

Publicerad 2024-04-29

Läkare utan gränser beskriver levnadssituationen i Rafah i en rapport som handlar om "de tysta dödsfallen" till följd av den kollapsade sjukvården. Arkivbild.

Barn dör i lunginflammation och svaga människor väntar förgäves på diabetesmedicin.

Sjukvården i Gaza har till stor del kollapsat. Nu larmar Läkare utan gränser om dödliga konsekvenser för fler invånare än krigets direkta offer.

Över en miljon människor lever just nu i Rafah i södra Gaza, där de sanitära förhållandena är dåliga och tillgången på rent vatten begränsad. Många har andningsbesvär och lider av stress och ångest till följd av det senaste dryga halvårets krig, som har förvandlat stora delar av Gaza till en grushög och slagit hårt mot sjukvården.

Läkare utan gränser beskriver i en rapport att kriget inte bara drabbar palestinierna i Gaza i form av dödsfall och svåra skador till följd av flyganfall och strider. Många lider och dör också av den kollapsade vården.

Många trängs bort

När de sjukhus som fortfarande är i drift fylls med krigsskadade traumapatienter trängs andra, som gravida kvinnor och kroniskt sjuka, bort.

”Hur många barn som har dött på brist på tillgång till sjukvård kommer vi nog aldrig få reda på”, säger Frida Lagerholm, kommunikationschef på Läkare utan gränser i Sverige.

Ett problem som blivit allt mer utbrett är undernäring och svält. Mellan januari och mars behandlades 216 barn med undernäringstillstånd, något som knappt existerade innan kriget. Även antalet diarrérelaterade sjukdomar hos barn har skenat.

Kriget i Gaza inleddes efter palestinska Hamas attack mot Israel den 7 oktober i fjol. Den terrorstämplade islamiströrelsen, som styr i Gaza, dödade då omkring 1 150 mestadels civila, och tog fler än 200 personer som gisslan.

Massiva bombningar

Israel har svarat med massiva bombningar och markoffensiver i det uttalade syftet att tillintetgöra Hamas. Fler än 34 000 människor har dödats i de israeliska anfallen, enligt Gazas Hamaskontrollerade hälsodepartement.

I takt med att antalet krigsoffer – många av dem civila – skjutit i höjden har omvärldens kritik mot Israel vuxit sig allt starkare.