I skuggan av Irankonflikt: Nya anfall mot Gaza

TT-AFP

Publicerad 2024-04-15

Palestinier i centrala Gaza försökte under söndagen gå till fots mot Gazas norra delar.

Israel har genomfört attacker med flyg och stridsvagnar i centrala Gaza under natten, enligt uppgifter från Hamas och ögonvittnen.

Flera personer uppges ha dödats eller skadats.

Världens blickar riktas mot Israel och hur landet kan svara på Irans robotattack under helgen. Samtidigt fortsätter kriget i Gaza.

Enligt vittnesuppgifter drabbades flyktinglägret Nuseirat i nattens attacker i vilka flera personer uppges ha dödats eller skadats. Strider rapporteras även från andra delar av centrala och norra Gaza.

Upprepar varning

Den israeliska militären (IDF) upprepar sin varning till palestinier i Gaza att inte återvända till de norra delarna. En av militärens talespersoner, Avichay Adraee, skriver på medieplattformen X att området fortfarande är en ”farlig stridszon” och att Gazaborna därför bör stanna längre söderut.

Under söndagen uppgav sjukhusmyndigheter i Gaza att fem personer som försökte ta sig norrut till sina hem dödats av israeliska styrkor. Tiotals ska ha skadats, enligt uppgifterna. Den israeliska militären har inledningsvis inte kommenterat uppgifterna.

Före händelsen trängdes människor på en kustväg norrut och försökte ta sig norrut till fots.

– Vi vill ha våra hem. Vi vill ha våra liv. Vi vill återvända, vare sig det är med vapenvila eller utan vapenvila, sade Um Nidhal Khatab som tidigare tvingats lämna sitt hem i norr, till AP.

Ingen distraktion

Den israeliska militären uppger att helgens robotattack från Iran inte kommer att ”distrahera” Israel från sitt krig mot terrorstämplade Hamas i Gaza. Kriget inleddes efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober.

– Även under attack från Iran har vi inte förlorat vårt kritiska uppdrag i Gaza ur sikte för att rädda våra gisslan från Irans ombud Hamas händer, sade Daniel Hagari, talesperson för den israeliska militären, sent på söndagen.

Medlare fortsätter samtalen för att nå vapenvila. Israel har samtidigt sagt att en markoffensiv mot gränsstaden Rafah i södra Gaza planeras och att ett datum är satt.