Oppositionen vann i Istanbuls lokalval – igen

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:

Oppositionella Republikanska folkpartiet har säkrat segern i Istanbuls lokalval.

AKP:s kandidat Binali Yildirim har erkänt sig besegrad och gratulerar CHP:s Ekrem Imamoğlu till borgmästartiteln.

Strax efter klockan 18 svensk tid kom de första siffrorna från borgmästarvalet i Istanbul. Med drygt 99 procent av rösterna räknade hade Ekrem Imamoğlu, från sekulära Republikanska folkpartiet (CHP), samlat 54 procent av väljarstödet. Att jämföras med 45 för Binali Yildirim från konservativa Rättvise- och utvecklingspartiet (AKP), skriver den turkiska nyhetsbyrån Anatolia på sin sajt.

Valets segrare Imamoğlu säger att resultatet innebär en nystart för Turkiet.

– Det var inte en enstaka grupp eller ett parti, utan hela Istanbul och Turkiet som vann det här valet, säger han enligt AFP.

1 av 6 | Foto: Emrah Gurel / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Recep Tayyip Erdogan.

"Redo att samarbeta"

Imamoğlu sträcker också ut en hand till president RecepTayyip Erdogan som företräder regeringspartiet AKP.

– Herr president, jag är redo att samarbeta med dig. Jag meddelar härmed min önskan att träffa dig så snart som möjligt, säger han.

Yildirim erkänner sig besegrad.

– Enligt det nuvarande resultatet leder min konkurrent Ekrem Imamoğlu. Jag gratulerar honom och önskar honom lycka till, säger han.

Det var andra gången på tre månader – och åttonde gången på fem år – som Istanbulborna utser ny borgmästare.

Ogiltigförklarat resultat

Den 6 maj beslutade Högsta valkommissionen i Turkiet att ogiltigförklara resultatet från valet i Istanbul den 31 mars, med motiveringen att det präglats av fusk och "allvarlig korruption".

Utlåtandet fick oppositionen – som enligt resultatet med knapp marginal hade tagit hem segern – att gå i taket. Beslutet kallades politiskt motiverat och valkommissionen anklagades för att gynna president Recep Tayyip Erdogans och dennes parti AKP.

Presidenten själv tog dock det hela med ro.

– Det finns felaktigheter här. Låt oss vända oss till folket för att se vad de har att säga, sade Erdogan, enligt Reuters.

Oväntad förlust

Presidenten hade onekligen sina skäl att förorda omval.

Resultatet den 31 mars innebar nämligen ett oväntat nederlag för Erdogans konservativa Rättvise- och utvecklingspartiet (AKP). I ett enda slag förlorade det makten i både huvudstaden Ankara och landets ekonomiska draglok Istanbul, där AKP och dess islamistiska företrädare styrt i 25 år.

I båda städerna knep i stället sekulära Republikanska folkpartiet (CHP) segern. Den politiska doldisen Ekrem Imamoğlu valdes till borgmästare i Istanbul.

Imamoğlu gick till val under parollen "Allt kommer att bli bra" och har noggrant undvikit den vanligtvis offensiva retoriken i turkiska valrörelser.

Senast vann han med bara 13 000 fler röster än AKP:s Yildirim. Den här gången blev marginalen väsentligt större.

Publicerad:

LÄS VIDARE