Publicerad:

Så mycket har vårdköerna i Skåne ökat – i år

Av: Åsa Passanisi

Publicerad:
Arkivbild
Foto: SVENSKA DAGBLADET TT NYHETSBYRÅN
Arkivbild

Hälso- och sjukvårdsnämndens verksamhetsberättelse för årets första åtta månader är ingen munter läsning.

Ambulanser dröjer mer än tidigare och fler skåningar står i kö för att få vård.

Nio av tio som söker vård ska får komma på ett första läkarbesök inom 90 dagar. Så ser det inte ut i Skåne enligt verksamhetsberättelsen. Här får bara 81 procent hjälp inom utsatt tid. Samtidigt växer köerna i antal individer, under årets första månader – från 54 000 till 60 000 personer. Främst är det Köerna till ögonsjukvård, ortopedi och allmänkirurgi som ökat, skriver Kristianstadsbladet.

Många väntar också på att få opereras, framför allt är det köerna till sköldkörteloperationer, halsmandeloperationer och operation mot förmaksflimmer som ökat.

Stora skillnader mellan olika sjukhus

Enligt verksamhetsberättelsen finns det dock stora skillnader mellan olika sjukhus i regionen. Kristianstad, Ystad, Hässleholm och Ängelholm har relativt god tillgänglighet. Medan köerna till operation/behandling ökat med nio procent i Malmö-Lundregionen. Sämst är situationen i Helsingborg.

Ett annat bekymmer är att tillgängligheten för ambulans blivit sämre. 90 procent av skåningarna ska nås inom 20 minuter vid allvarliga larm. Nu är det bara 81 procent, som nås av ambulans inom utsatt tid. Bland annat uppges bemanningsproblemen under sommaren samt sämre tillgång till sjuktransporter via Skånetrafiken ligga bakom.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: