Regeringen vill se vårdgaranti för elever

Anna Lena Wallström/TT

Johanna Ekström/TT

Publicerad 2024-03-12

Skolminister Lotta Edholm (L) presenterar direktiven till en ny utredning om elevhälsa.

Regeringen vill införa en slags vårdgaranti för elever som vänder sig till elevhälsan. Men skolminister Lotta Edholm (L) kan inte lova att mer pengar ska skjutas till.

Det finns en rad indikationer på att växande andel barn och tonåringar i skolåldern behöver professionell hjälp med sitt mående. Det kan handla om stress, sömnsvårigheter och nedstämdhet. Det kan också handla om övervikt, ätstörningar, ångest eller depression.

I samtliga fall kan elevhälsan vara en första, viktig kontakt. Men det är väl känt att många unga inte får hjälp tillräckligt snabbt. Regeringen vill därför att elevhälsan ska ta ett större ansvar.

– Det är en stor risk att många av de här problemen som barn och unga känner följer med upp i vuxenlivet, säger skolminister Lotta Edholm (L) på en pressträff.

– För att förändra det är elevhälsan i skolan väldigt, väldigt viktig.

Tillsätter utredning

Nu tillsätts en utredning som ska titta på en rad saker, däribland huvudmannaskapet och elevhälsans samverkan med bland annat sjukvården och socialtjänsten.

Utredaren ska också se över hur en elevhälsogaranti kan utformas. Det kan beskrivas som en slags vårdgaranti för skolelever. Den kan innehålla sådant som hur snabbt en elev ska få insatser, vilka yrkeskategorier som ska finnas på skolan och hur ofta, samt antalet regelbundna hälsokontroller.

Vad det kan betyda i termer av fler läkare, sköterskor, psykologer och kuratorer är för tidigt att svara på, enligt Lotta Edholm.

– Det mesta tyder på att vi måste förstärka elevhälsan i många skolor och i många kommuner, för det är alldeles för stora skillnader idag, säger hon.

Hon vill i nuläget inte lova mer pengar till elevhälsan.

– Jag hör till dem som tror att det behövs ekonomiska förstärkningar på skolans område generellt, men det kan naturligtvis också ske genom omfördelningar.

”Avgörande investering”

Enligt socialminister Jacob Forssmed (KD) ger dagens elevhälsa inte de förebyggande insatser som behövs.

Han pekar på att sådant som lättare sömnproblem borde kunna hanteras av elevhälsan.

– Inte minst för att problemen inte ska växa sig stora i en lång kö till barn- och ungdomspsykiatrin. Det är en avgörande investering för det enskilda barnet såväl som för samhället, säger han.

Följ ämnen i artikeln