Fullt utvecklad brand i Umeå

Publicerad 2024-03-06

En fullt utvecklad brand pågår i en ladugårdsbyggnad i Röbäck i Umeå.

En gasflaska ska ha exploderat i samband med branden, enligt räddningstjänsten.

– Vi kommer att låta byggnaden brinna ner under kontrollerade former, säger Sara Lindbäck Hedberg på Räddningscentral Nord.

Strax efter klockan 18 larmades polis och räddningstjänst till en brand i en ladugårdsbyggnad som används som maskinhall i Röbäck i Umeå.

– Inga personer eller djur ska ha kommit till skada. Vi spärrar av ett större område, säger Elisabeth Glas, presstalesperson på polisregion Nord.

”Kommer låta den brinna ner”

En gasflaska ska ha exploderat i samband med branden, enligt räddningstjänsten.

– Det brinner rätt kraftigt där. Vi har fått till oss att det kan finnas fler gasflaskor i byggnaden och kommer att låta den brinna ner, säger Sara Lindbäck Hedberg på Räddningscentral Nord.

Finns det någon fara för allmänheten?

– Nej, det ska det inte göra.

Räddningstjänsten kommer låta byggnaden brinna ner under kontrollerade former. De bedömer att de kommer vara på plats i åtminstone två timmar.

”En kraftig smäll och några små”

Enligt Västerbotten-Kurirens reporter på plats brinner ladugården för fullt vid 18.40-tiden.

– Det är fullständigt övertänt. Brandkåren jobbar på för fullt, och polisen har spärrat av runt omkring. Det small nyss till också, som en liten knall, säger VK:s reporter.

Vid klockan 21 var polis klar på platsen efter att ha hållit förhör. Branden utreds som allmänfarlig vårdslöshet.

Men räddningstjänstens arbete fortsätter och kommer vara kvar under natten. Man har evakuerat en villa i området.

– Vi har haft en kraftig smäll och några små. Vi är lite osäkra på vilken flaska som exploderat och vi tror att det kan finnas någon flaska kvar som kan explodera, så vi håller oss lite försiktiga, säger räddningstjänstens insatsledare Conny Qwarforth till VK.

Följ ämnen i artikeln