Svårt locka unga tyskar till militären

TT TT-AFP

Publicerad 2023-09-13

Tyska soldater vid ett Luftwaffe-plan vid en övning i tyska Jagel i somras.

Tyska försvarsmakten Bundeswehr kämpar i motvind för att hitta nya rekryter. Många av landets unga ser nämligen inte en karriär inom militären som ett alternativ.

– Det kan sluta med att jag dör, säger Max Müller.

Tyskland ska storsatsa på försvaret, men 23-årige idrottsstudenten Max Müller, som är en typ av rekryt som försvaret skulle ha nytta av, är inte intresserad av att ge sig in i det militära.

– Om kriget bryter ut måste man åka, säger han, och lägger till att det finns en risk att han inte överlever i så fall.

Och han är inte ensam. Många unga tyskar väljer bort en karriär inom försvaret, vilket försvårar Bundeswehrs arbete med att hitta nya rekryter i en tid då det ska bli fler soldater och en översyn av styrkorna ska genomföras som en följd av Rysslands anfallskrig mot Ukraina.

Antalet ansökningar till försvarsmakten sjönk med sju procent under årets första fem månader jämfört med samma period i fjol, samtidigt som fler sökte information om att söka.

Nu har försvaret inlett en annonskampanj för att locka fler till militären.

Vill följa barndomsdröm

Tysklands Natomedlemskap har inneburit att landets soldater har uppmanats att hjälpa till att att hålla ordning på Natos östra flank, något som kan öka risken för att hamna i strid. Bara var femte av dagens soldater har velat ingå i den brigad som Tyskland planerar att skicka till Litauen, enligt tidningen Der Spiegel.

Men alla är inte motsträviga. 18-årige Miguel Aydogan säger att han vill följa sin barndomsdröm att ansluta sig till militären. Kriget i Ukraina, eller det faktum att han i så fall kan sändas ut i krig en dag, avskräcker inte, säger han.

– Det är därför jag är här – så att jag kan hjälpa till, säger han efter en rådgivning på ett militärt karriärcenter i västtyska Essen.

Rådgivningen är ett av de första stegen för att bli rekryterad.

Men militären söker inte bara fler soldater. Till exempel behövs även tekniker och kockar, vissa i uniform, andra civilanställda.

”Vill ha mer”

23-åriga Lisa Hoffman överväger att gå med i det militära, möjligen med en vårdinriktning. Hon ”vill ha mer” än hon får ut i sitt nuvarande jobb som sjuksköterska, säger hon efter att ha besökt karriärcentret i Essen.

Lisa Hoffman tror att livet som soldat avskräcker många unga.

– Inget mer ”mammahotell”, det avskräcker många människor. Vår generation är lite mer bortskämd, säger hon.

Nu är tanken att antalet tyska soldater ska öka från nuvarande 181 000 till 203 000 år 2031. Nyligen sade dock försvarsminister Boris Pistorius att det planerade antalet soldater håller på att ses över.

Dåligt rykte

Bundeswehr har i flera årtionden varit underfinansierat, vilket blev tydligt i våras när en utredare kom fram till att militären hade för lite av allt. Försvarsmaktens rykte har också fått sig en törn av ett antal skandaler med högerextrema sympatisörer i specialförband.

Dessutom åldras befolkningen, vilket gör rekryteringsbasen snävare.

– Demografiska förändringar är förstås en jätteutmaning, säger kaptenen Heiko O, som är karriärrådgivare i Essen och inte uppger sitt efternamn.

– Vi har färre unga människor som söker jobb och många fler arbetsgivare, helt enkelt för att den äldre generationen går i pension nu.

Följ ämnen i artikeln