Putins maratontal i fem punkter

Uppdaterad 2023-02-22 | Publicerad 2023-02-21

Under tisdagen höll Vladimir Putin tal till det ryska parlamentet – inför årsdagen av Rysslands invasion av Ukraina.

Han hade svårt att hålla publiken pigg och alert – men avslutade med en nyhet om kärnvapennedrustning.

Här är fem huvudpunkter från talet.

1. Kommer fortsätta offensiven

Putin inledde med att poängtera att han talar i en tid av drastiska förändringar i världen. Han fortsatte därefter med att lova att han ”systematiskt” och ”steg för steg” kommer att fortsätta offensiven i Ukraina, då man ”försvarar människors liv”. Putin fortsatte med att upprepa sina tidigare påståenden om att Ryssland har försökt att lösa konflikten i Ukraina med både diplomati, samtal och fredliga medel.

Enligt Putin har Ryssland varit öppna för konstruktiv dialog med väst som velat lösa konflikten fredligt, men enligt honom har Rysslands närmanden avfärdats av väst, som enligt honom istället har ”underblåst kriget”.

2. Refererade till ”kriget”

Vidare anklagar Putin Ukraina för att ha startat ”kriget” – något han tidigare undvikit att tala om och istället refererat till en ”militär specialoperation”. Vidare konstaterar han att Kiev-regimen tillhandahöll artilleri och andra vapen för att attackera Donbas under 2014 och 2015 och att de därefter fortsatte med sin ”terror”.

”De startade kriget och vi använde militära medel för att stoppa det”, säger Putin i sitt tal, refererar Sky News.

I talet påstår han även – utan att referera till några bevis – att Ukraina försökte få tag på kärnvapen och att de ”lekt med folks liv” medan ryssar dog i Donbass.

3. Pausar deltagandet i nedrustningsprogram

Under talet pratade Putin även om vapentillverkning och att det ”finns en plan för detta i Ryssland”. Han säger även att arbetet med att utrusta armén med nya vapensystem påbörjades innan operationen och att det arbetet ska fortsätta. Vidare konstaterar Putin att utvecklingen av nya vapensystem fortsätter och han understryker att allt görs med egna komponenter.

”Vi har väldigt avancerade vapen men vi kommer att ha ännu mer. Allt görs för seger”, säger han.

I slutet av talet meddelade Vladimir Putin också att Ryssland pausar sitt deltagande i avtalet om kärnvapennedrustning.

4. Medgav uteblivna betalningar

Putin kommenterade även missnöjet från civilbefolkningen då soldater vittnat om att de inte fått sina utlovade betalningar. Putin meddelade att den ryska regeringen kommer att skapa en särskild statlig fond för familjer som förlorat anhöriga i kriget. Varje familj kommer att få en personlig kontakt och utbetalningar i slutet av året.

”Vi måste arbeta med det här och förbättra det här”, medgav Putin.

5. Gäsp och sömn under timslånga talet

Omkring tusen personer hade bjudits in för att följa talet på plats i det ryska parlamentet, däribland parlamentsledamöter, regeringsföreträdare och personer inom den militära eliten. På tv-bilder från talet syns dock hur flertalet deltagare både gäspar, kliar sig i ögonen och till och med somnar under det över timslång talet.

Bland deltagarna syns bland annat hur den ryska Ukrainaförhandlaren Leonid Slutskij sluter ögonlocken och tycks somna till. Putin är känd för att ibland hålla långa tal. Senast han höll ett liknande tal i april 2021 varade det i en timme och 20 minuter.

Dagens tal landade på en timme och 45 minuter.