AI i fokus vid Googles utvecklarmässa

Publicerad 2023-05-10

– Vi måste vara modiga men ansvarsfulla när det kommer till AI, sa Googles vd Sundar Pichai.

På onsdagen inleddes företagets årliga utvecklarmässa.

Och AI-nyheterna haglade.

Artificiell intelligens och framför allt generativ AI var i stort fokus vid öppnandet av Google I/O, företagets årliga utvecklarmässa.

Och utveckling var ledordet genom mässans inledning. För de flesta nya AI-funktioner som presenterades är fortfarande under utveckling och finns inte tillgängliga i dag.

– Vi måste vara modiga men ansvarsfulla när det kommer till AI, sa vd:n Sundar Pichai.

Sökfunktionen

Google var enbart en söktjänst när det grundades på 90-talet. Så naturligtvis kommer man satsa på AI:n i sökfunktionen. Det ska bland annat bli lättare att ställa mer specifika och längre frågor.

En sökning som lyfts är ”Bra cykel för 8 kilometers pendling med berg”.

Sökaren får upp ett antal förslag, med en motivering varför de passar för ändamålet, pris och recensioner. Vill man gå vidare och bli än mer specifik kan sökaren ställa en följdfråga.

Googles vd Sundar Pichai.

Integreras i befintliga appar

I en lång rad med funktioner presenterades bland annat möjligheten att generera och redigera bilder med hjälp av text. AI kommer integreras i ett flertal av Googles appar. Bland annat dokument och mejl där det kommer erbjudas skrivhjälp.

Googles chattrobot Bard som släpptes till ett fåtal användare i februari kommer att bli tillgängligt i fler länder och på fler språk. Även i Sverige och på svenska.

Desinformationsrisken

Googles egna AI-forskare flaggade tidigare om att Bard kunde häva ur sig ”farliga påståenden” och i mars ville några forskare stoppa lanseringen av den.

Problematiken med att AI kan fara med osanningar och generera falska bilder var något som teknikchefen James Manyika lyfte.

– Med generativ AI ökar frågorna kring tillit. Vi utvecklar ett verktyg för att identifiera desinformation.

När det kommer till bilder kommer det finnas en flik för information om dem, till exempel om var de är tagna, liknande bilder eller i vilka nyheter de använts.