Regeringens nya förslag för att stoppa organiserad brottslighet

Publicerad 2022-12-20

Partierna bakom Tidöavtalet presenterade i dag förslag för att stoppa gängkriminaliteten.

Bland annat vill man se anonyma vittnen och införa visitationszoner.

– Farliga människor och våldsverkare ska få klart för sig att det kommer vara riktigt besvärligt att vara kriminell i Sverige, säger Jimmie Åkesson (SD).

Under tisdagen höll statsminister Ulf Kristersson en pressträff tillsammans med energi- och näringsminister Ebba Busch, arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson och Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

Partierna bakom Tidöavtalet presenterade ett nytt trygghetspaket för att stoppa den organiserade brottsligheten.

– I nio veckor har vi jobbat intensivt med att förbereda de reformer vi har lovat. Nu är det dags att gå från ord till handling, säger Ulf Kristersson.

PLUS: Rabii, 26, om omstridda visitationszonerna: Polisen stoppar oss ändå

Jimmie Åkesson inledde med att prata om visitationszoner. Man presenterade en plan som innebär att utredare Karin Erlingsson, rättschef på Tullverket, ska lämna förslag på hur ett system med tidsbegränsade och geografiskt avgränsade visitationszoner kan införas i Sverige.

– Farliga människor och våldsverkare ska få klart för sig att det kommer vara riktigt besvärligt att vara kriminell i Sverige, säger han.

Uppdraget ska redovisas 22 januari 2024.

Men var visitationszonerna kommer upprättas är i nuläget oklart.

– Det är ju polismyndigheten tillsammans med åklagaren som ska avgöra hur det ska tillämpas och var. Jag tycker inte att det är en politisk fråga. Det viktiga politiskt är att man ger polismyndigheten det verktyget i verktygslådan, säger Jimmie Åkesson.

Tidöpartierna på pressträffen.

Anonyma vittnen

Ebba Busch (KD) tog sedan till orda och pratade om behovet av anonyma vittnen.

En särskild utredare ska föreslå ett system med anonyma vittnen. Utredningen ska redovisa förslaget den 22 oktober 2023.

– Vi ser en utbredd tystnadskultur, rädsla eller motvilja att själv vilja bli en del av rättsprocessen, säger hon.

Hon pratade också om att regeringen vill ge kommunerna ett lagstadgat ansvar för brottsförebyggande arbete. En proposition ska beslutas på torsdag.

Johan Pehrson (L) pratade om vikten av att ingripa mot brottslighet i yngre ålder.

Socialnämnden kan i dag besluta om öppna insatser till barn som fullt 15 år utan att vårdnadshavarnas samtycke. Nu vill regeringen sänka den åldersgränsen till 12 år.

– Det räcker inte med att vi går fram med nödvändiga åtgärder genom att med hårda tag se till att de som springer runt och skjuter ihjäl andra stoppas. Man måste också göra saker tidigare, säger han.

Oklart när förslagen kan träda i kraft

I nuläget är det oklart när förslagen, beroende på vad utredningarna visar, kan träda i kraft. Regeringen är dock överens om att det är bråttom.

– De här utredningarna som vi nu sjösätter kommer vara klara om nio månader till ett år. Sedan kommer vi jobba så fort som möjligt för att få igenom det i riksdagen, säger Ulf Kristersson.

Men fram tills dess handlar det mycket om att sända politiska signaler, enligt Jimmie Åkesson.

– Det kommer bli tuffare att leva i Sverige om man är kriminell. Den signalen sänder vi till de som är kriminella, de som är på väg in i kriminalitet och vi sänder en signal till de myndigheter som kommer jobba mot den organiserade brottsligheten, om att det finns en politisk uppbackning, säger han.

Följ ämnen i artikeln