60-åringen frias från spionanklagelserna

Publicerad 2023-10-26

Den 60-åring som åtalades för grov olovlig underrättelseverksamhet frias i tingsrätten.

Mannen frias på alla punkter.

Han åtalades, misstänkt för att ha spelat en nyckelroll i Rysslands jakt på avancerad militärteknik.

Den rysk-svenske affärsmannen friades från alla misstankar.

Tingsrätten skriver i sin dom den misstänkte mannen till stora delar agerat på det sätt som åklagarens beskrivit, och att hans verksamhet utgjort en plattform för rysk teknikanskaffning. Men, eftersom det inte framkommit något som bevisar att verksamheten syftat till inhämta känsliga uppgifter så faller åtalet.

Mannen frias därmed helt från alla anklagelser.

Firades ned från helikoptrar

Mannen greps under spektakulära former den 22 november förra året.

Insatsen gick under namnet Operation Spjut. Personal från insatsstyrkan firades ner från två Blackhawk-helikoptrar samtidigt som mannens villa utanför Stockholm omringades. Efter att insatspoliserna hade krossat fönster och tagit sig in i huset kunde mannen gripas i bara kalsongerna.

I slutet av augusti åtalades mannen för grov olovlig underrättelseverksamhet. Enligt åtalet hade han införskaffat information och hjälpt till att transportera föremål till Ryssland, utrustning som landet inte kan importera på grund av exportregler.

– Det räcker med att titta på slagfältet i Ukraina så förstår man allvaret i det här, har åklagare Henrik Olin tidigare sagt till Aftonbladet.

Enligt åtalet ska den 60-årige rysksvenske medborgaren ha agerat för Rysslands räkning under lång tid. Enligt åklagaren hade han varit en centralfigur i ett nätverk som i minst tio års tid arbetat för att kringgå sanktioner och införskaffa västerländsk teknik.

– Man behöver det här för att långsiktigt kunna fortsätta kriget mot Ukraina, sa Daniel Stenling, chef för Säpos kontraspionage i samband med att åtal väcktes

Friad på alla punkter

Mannen har genomgående nekat till brott, och har menat att han själv blivit utnyttjad av underrättelsetjänsten. Under sista rättegångsdagen släpptes mannen på fri fot.

Polisens tekniker vid mannes bostad i november förra året.

Och nu har han friats från alla anklagelser. Tingsrätten skriver i ett pressmeddelande att huvudfrågan i målet gällt huruvida den misstänkte mannens verksamhet kunnat leda till spioneri. För att kunna dömas måste åklagaren leda i bevis att syftet med mannens verksamhet varit att inhämta känsliga uppgifter.

– Åklagaren har inte kunnat styrka att avsikten med verksamheten varit att inhämta sådana uppgifter, säger rådmannen Jakob Hedenmo i pressmeddelandet.