Guterres i kontakt med Nigers president

TT-AFP

Publicerad 2023-07-26

Nigers president Mohamed Bazoum i Paris i februari i år. Arkivbild.

Ett kuppförsök inleddes på onsdagen i Niger, i samband med att landets president Mohamed Bazoum frihetsberövades av medlemmar av presidentgardet, enligt källor som står nära Bazoum.

Det ska enligt källorna röra sig om missnöjda medlemmar av gardet som har spärrat av presidentens bostad och kontor. Medlemmarna rapporteras ”vägra att släppa presidenten”.

I ett inlägg på X, som tidigare hette Twitter, skrev presidentkansliet tidigare under dagen att medlemmarna i presidentgardet utan framgång försökt få stöd av de nationella väpnade styrkorna.

Vidare skrev kansliet att armén är redo att anfalla den del av presidentgardet som är inblandat.

Medling påbörjad

På onsdagskvällen talade FN:s generalsekreterare António Guterres med Bazoum, enligt Guterres talesperson.

”I eftermiddag talade António Guterres med Mohamed Bazoum. Han uttrycker sitt fulla stöd och solidaritet med den nigeriska presidenten”, skriver talespersonen på X.

Presidentkansliet i Niger uppgav tidigare att presidenten och hans familj mår bra.

Den västafrikanska ekonomiska sammanslutningen Ecowas meddelar att Benins president Patrice Talon är på väg till Niger för att medla.

Omvärlden fördömer

Händelserna i Niger har fördömts internationellt. Tidigare under onsdagen fördömde Guterres ”å det starkaste varje försök att ta makten med våld”, enligt talespersonen.

Då uppmanade Guterres ”alla inblandade aktörer att utöva återhållsamhet och att säkerställa skyddet av den konstitutionella ordningen”.

Liknande uppmaningar hördes från den Afrikanska unionen (AU) och Ecowas.

”Ecowas fördömer i starka ordalag försöket att med våld ta makten och uppmanar kuppmakarna att befria republikens demokratiskt valda president omedelbart och utan några villkor”, löd Ecowas uttalande.

”Släpp Bazoum”

Även EU och USA har framfört sina fördömanden. EU:s Utrikeschef Josep Borrell skriver på X att han är mycket orolig för vad som pågår i Niger.

”EU fördömer alla försök att destabilisera demokratin och hota stabiliteten i Niger”, skriverhan.

USA:s nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan kommenterar att ”USA är djupt bekymrat över dagens utveckling”.

”Vi uppmanar i synnerhet delar av presidentgardet att släppa president Bazoum och avstå från våld”, löd en del av uttalandet från Vita huset.

Bazoum valdes 2021. Han tog då över rodret för ett av Afrikas fattigaste och mest kuppbenägna länder.