Samma liga kan ligga bakom båda rånen

Publicerad 2013-01-05

Två grova väpnade rån med liknade tillvägagångssätt efter varandra.

Polisen utreder nu om samma gärningsmän ligger bakom både Södertäljerånet och rånförsöket i centrala Stockholm.

– Det är klart att man per automatik tänker att det är så, säger Per Ekstrand, chef på Citypolisens utredningsrotel.

I torsdags eftermiddag slog rånarna till och försökte råna en värdetransport vid Handelsbanken på Grevgränd i centrala Stockholm. Rånarna använde både fotanglar och rökbomber för att förvilla och sinka polisen.

Två av rånarnas flyktbilar påträffades efter att de övergivit dem. Och enligt uppgift till Aftonbladet var polisens senaste spår efter rånarna en silverfärgad Audi.

Vid rånet i Södertälje i går dök rånarna upp i just en silverfärgad Audi. Precis som på Södermalm var de tungt beväpnade med automatvapen.

Och efter de lämnat Södertälje strödde de ut fotanglar vid motorvägspåfarten vid Rönninge.

Polisen ser samband

Efter att gärningsmännen i Södertälje genomfört flera bilbyten spanade polisen efter en röd BMW av äldre modell. En bilmodell som enligt uppgift till Aftonbladet även ska ha varit aktuell under rånet på Grevgränd.

De många likheterna gör att flera poliser nu ser ett samband mellan händelserna.

– De misslyckades i går. Då är det inte så att man väntar ett halvår. Då blir de desperata och går på igen, säger en polis Aftonbladet pratat med.

Även Per Ekstrand, chef för den rotel på Citypolisen som utreder rånförsöket i centrala Stockholm har sett likheterna.

– Det är klart att man per automatik tänker att det är så. Men det är för tidigt att säga. Vi har folk som samordnar det här och tittar på det där med till exempel modus, säger han.

Ovanligt med fotanglar

Enligt Björn Ek, kriminalinspektör rikskrim med inriktning på rån, är det relativt ovanligt med den här typen av välplanerade rån.

– I normalfallet så har man kanske inte så stort uppställ för den här typen av rån. Det här känns mer igen från lite större rån som vi hade förr runt 2005-2006. Det här var mer omfattande i planeringen än vad det brukar vara, säger han.

Också användandet av fotanglar är relativt ovanligt.

– Under perioden 2005-2007 så hade vi fotanglar vid varje typ av rån. Sedan försvann det av någon anledning, säger han.

Interaktiv karta -
hitta.se