15-åring dömd för Facebookmord

Publicerad 2012-09-05

Grälet på Facebook urartade.

Nu har en 15-årig pojke dömts till ett år på ungdomsanstalt efter ett knivmord på en jämnårig flicka.

Mordet i nederländska Arnhem har i landets medier blivit döpt till ”Facebook-mordet”. Omständigheterna kring händelsen som började som ett bråk på den kända sajten har chockat landet.

Joyce Hau skrev ett inlägg på sin klasskompis Polly W:s Facebook-vägg. Inlägget föll inte i god jord och Polly blev uppretad, skriver De Telegraaph.

Och Jinhua blev inblandad i bråket.

Låg i blod

Den 12 januari i år åkte Jinhua hem till Joyce. Hennes 12-årige bror öppnade dörren och ropade på sin syster och lämnade henne sedan ensam med pojken. När Joyces pappa hörde bråk rusade han ut i hallen och hittade sin dotter liggande i sitt eget blod. Då attackerade Jinhua även honom, skriver tidningen. 

Vem det var som fick Jinhua att mörda flickan har inte klarlagts i rättegången. I oktober ska Polly och hennes pojkvännen Wesley upp i rätten för att  utreda vem av dem som beordrat mordet.

Enligt BBC ska flickan och hennes pojkvän ha gett 15-årige pojken en lapp med Joyce Haus adress och berättat när hon var hemma.

Fick maxstraff

Nederländsk domstol har dömt Jinhua K, vars efternamn är skyddat enligt nederländsk lag, till ett år på ungdomsanstalt för knivmordet på Joyce Hau, 15. Och han väntas också få tre år på en psykiatrisk vårdanstalt.

Med det fick han också maxstraffet för minderåriga i Nederländerna.

Jinhua blev även dömd för mordförsök på Joyce Haus far.

”Psykopatiska tendenser”

15-åringen har i domstolen beklagat det han gjort och berättat att han blivit pressad av Polly att mörda Joyce. Vittnande experter sa att pojken lider av allvarliga beteendestörningar med psykopatiska tendenser. 

När domen föll sa Joyce Haus far att han mist sin dotter, men hennes mördare bara skulle sona sitt brott i ett år.

– Det är en väldigt stor skillnad, säger han, enligt BBC.