Starka protester mot kontroversiell flagga

Uppdaterad 2015-06-22 | Publicerad 2015-06-21

Den så kallade sydstatsflaggan vajar fortfarande på många platser i USA.

Men efter kyrkomassakern i Charleston vill nu många att den ska förpassas till museerna.

"För många är den en symbol för rasistiskt hat", skriver republikanen Mitt Romney på Twitter, och får stöd av Barack Obama.

Demonstranter utanför delstatshuset i South Carolina. I bakgrunden syns sydstatsflaggan.

På lördagen samlades demonstranter utanför delstatshuset i South Carolina för att protestera mot "The Confederate flag", det som på svenska brukar kallas sydstatsflaggan.

Flaggan har blivit en symbol för de gamla sydstaterna – de stater där slaveriet var tillåtet, tillika den förlorande sidan i det amerikanska inbördeskriget.

Frågan om huruvida flaggan är rasistisk eller ett kulturminne har aktualiserats efter kyrkomassakern i Charleston i onsdags.

Attentatsmannen Dylann Roof, 21, – vars uttalade syfte var att starta ett raskrig mellan svarta och vita – poserar med sydstatsflaggan på bilder som släpptes under lördagen.

På andra bilder bränner han upp och spottar på den amerikanska flaggan.

Hissades på hel stång dagen efter massakern

Att flaggan hissas på offentlig plats, utanför delstatshuset, har rört upp starka känslor i South Carolina. Många påpekar också att flaggan vajade på hel stång dagen efter attentatet, medan de amerikanska flaggorna hissades till halv stång.

Över 370 000 människor har skrivit på en uppmaning på nätet att ta ner flaggan.

Även republikanen Mitt Romney stämmer in i protesterna.

"Ta ner flaggan i South Carolina. För många är det en symbol för rasistiskt hat. Ta bort den nu och hedra offren i Charleston", skriver han på Twitter.

President Barack Obama svarar på Twitter:

"Det är en bra poäng, Mitt".

Lindsey Graham, senator i South Carolina och presidentkandidat till valet 2016, säger att han förstår protesterna men att "den är en del av vad vi är".

– För vissa representerar flaggan den ena sidan i ett inbördeskrig, för andra är det en rasistisk symbol, sa han till CNN på fredagen.

Följ ämnen i artikeln