Aftonbladets prisas för flera reportage

Publicerad 2015-11-19

Bäst i Europa.

Aftonbladet tog hem två tunga utmärkelser för sin digitala journalistik vid European Newspaper Award.

- Jättekul, säger reportern Carina Bergfeldt som är en av pristagarna.

För sjuttonde året delade European Newspaper Award ut pris i en rad kategorier. I den digitala klassen tog Aftonbladet hem två prestigefyllda utmärkelser:
Aftonbladets ledarredaktion tog hem priset i "Innovation online - multimedia storytelling" med sin reportageserie om tiggarna från Rumänien. Texterna skrevs av politiske chefredaktören Karin Pettersson och Anders Lindberg och bilderna togs av Magnus Wennman.
– Hösten 2014 ökade antalet tiggare på Sveriges gator och torg. Det blev den mest omdiskuterade frågan på fikaraster och runt middagsbord, säger Karin Pettersson.
– Som Sveriges största ledarredaktion tyckte vi att frågan var svår. Vi hade inte svaren och ville ändå försöka skriva om frågan på ett begripligt sätt. Därför bestämde vi oss för att åka till Rumänien.

Samlade in två miljoner till flyktingbarn

Det andra priset vanns i klassen "Online multimedia". Carina Bergfeldt och Magnus Wennman reste tillsammans till Jordanien, Libanon och Turkiet inför fyraårsdagen av Syrienkriget och deras serie #jagbryrmig samlade in två miljoner kronor till flyktingbarn.

Wennman fortsatte sedan genom Europa och träffade ytterligare barn, vilket sedan blev utställningen ”Där barnen sover” som nu finns att beskåda på Fotografiska Museet.

– Vi ville visa på de absolut mest sårbara i kriget. De miljontals barn som har blivit berövade det mest essentiella som finns: möjligheten att få lägga sig i en egen säng på natten, säger Carina Bergfeldt.

– Magnus bilder på barnens nya sovplatser har spritts över världen och det känns fantastiskt att veta att de hjälper människor förstå hur folk på flykt har det.

Här kan ni se Aftonbladets prisbelönta digitala journalistik:

Ledarredaktionen i Rumänien

#därbarnensover

#jagbryrmig

Följ ämnen i artikeln