Även Stockholms län går mot partilinjen

Publicerad 2015-10-09

Det näst största KD-distriktet - Stockholms län - går emot partilinjen i frågan om DÖ.

– Majoriteten är för en förändring, vi kommer inte att stödja partistyrelsens förslag, säger Camilla Brodin, förste vice ordförande i Stockholms län.

Strax efter klockan 12 på fredagen inleddes en intensiv debatt - där ombud efter ombud gick upp i talarstolen och fördömde DÖ.

Revolten mot Kristdemokraternas ledning växer och allt fler distrikt vill nu ­riva upp Decemberöverenskommelsen.

Ett tiotal län har redan meddelat att man kommer rösta för att riva upp DÖ. Nu har även Stockholms län anslutit sig till de som går emot partistyrelsen. Länet är det näst största KD-distriktet och har 21 ombud.

– Vi hade ett delegationsmöte i morse där vi tog upp frågan. Majoriteten är för en förändring, vi kommer inte att stödja partistyrelsens förslag, säger Camilla Brodin.

Samtidigt hoppas hon att de olika falangerna inom partiet kan nå en kompromiss i frågan.

– Vi kommer att avvakta debatten i dag och de olika förslag till beslut som kommer att läggas fram, säger hon.

Även i Stockholm stad, som har 13 ombud, har tagit ställning mot DÖ, enligt ordförande Caroline Szyber.

Ebba Busch Thor varnar ombuden

Strax efter klockan 12 inleddes debatten om DÖ på Kristdemokraternas riksting i Västerås. Ombud efter ombud gick då upp i talarstolen och fördömde DÖ.

– Vi står inför en viktig debatt. Decemberöverenskommelsen har lagt en våt filt över den politiska debatten och bakbundit Alliansen, säger Anders Andersson, ordförande i Kalmar län.

– Väljarna tycker att vi har backat från vårt ansvar att driva kristdemokratisk politik. Sju av tio väljare vill att vi ska riva upp överenskommelsen, och jag är inte förvånad, säger Sara Skyttedal, ordförande i KDU.

– Jag är begravningsentreprenör och hjälper gärna till att begrava DÖ två meter under jorden, säger Lars-Erik Wikberg, ombud från Norrbotten.

Partiledare Ebba Busch Thor höll ett anförande för att behålla DÖ.

– Jag välkomnar ändå debatten, vi är ett folkrörelseparti, säger hon.

Hon varnade för att det skulle få allvarliga konsekvenser om uppgörelsen faller.

– Faller DÖ skulle det skapa osäkerhet och en mycket svårnavigerad situation. Den är inte omöjlig att hantera men det blir komplicerat.

Två nya förslag

Upproret mot DÖ har resulterat i två nya förslag. Det ena stöds av bland andra KDU-ordöfrande Sara Skyttedal, EU-parlamentarikern Lars Adaktusson och Anders Andersson, ordförande i Kalmar län. Det innebär "rikstinget uttalar att Kristdemokraterna ska lämna Decemberöverenskommelsen och att rikstinget uppdrar åt partistyrelsen att påbörja arbetet för att avveckla Decemberöverenskommelsen".

– Det är för att få ett tydligt och samlat alternativ. Förlaget innebär att det blir partistyrelsens ansvar att påbörja arbetet, säger Anders Andersson.

Utvärdera tillsammans med Alliansen

Det andra förslaget har lämnats in av Jönköpings län och är en något mjukare formulering.

– Vi vill ge partistyrelsen i uppdrag att tillsamman med övriga Allianspartier initiera en utvärdering och omprövning av Decemberöverenskommelsen, säger Mattias Ingeson, ombud från Jönköpings län.

Det tredje förslaget förespråkas av partiledningen och innebära att DÖ hålls.

Partiledaren Ebba Busch Thor sa under torsdagen att hon har utarbetat en plan-b och är beredd att lämna ­DÖ om hon blir nedröstad.

Decemberöverens-kommelsen på 30
sekunder

Följ ämnen i artikeln