Löfven attackerades – från vänster

Publicerad 2015-05-07

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt gick till attack mot statsminister Stefan Löfven under frågestunden i riksdagen – och anklagade honom för att vara på väg att svika ännu ett vallöfte.

Frågan handlade om lag om inhyrd personal och slopade visstider.

– Är det så att löftet inte längre gäller? I så fall tycker jag det är en besvikelse, sa Sjöstedt.

En gång i månaden frågas statsministern ut av riksdagen som en del i granskningen av regeringen. I dag var det därför dags för Stefan Löfven att ännu en gång äntra talarstolen och svara på ledamöternas frågor.

Påminde om S-löfte

När det blev Jonas Sjöstedts tur att gå upp i talarstolen fick den forne fackledaren Löfven sig en släng av sleven i fråga om situationen på arbetsmarknaden. V-ledaren beskrev ett arbetsliv där många är otrygga och inte vet om de kan försörja sig.

Sjöstedt påminde också om att Socialdemokraterna före valet skakat hand med LO om ett tiopunktsprogram för ordning och reda på arbetsmarknaden:

– Det var väldigt bra förslag, jag håller med om varenda punkt. I det säger ni att man ska ändra lagstiftningen så att man inte kan hyra in  eller hyra ut arbetskraft för permanenta behov, ingen ska kunna sägas upp för att bemanningsföretag sedan ska tas in. Det där är en nödvändig lagstiftning i Sverige i dag. När kommer den?

Stefan Löfvens svar blev att det är olika intressen som måste vägas samman. Både trygghet för den anställda, men också arbetsgivarnas behov av flexibilitet.

– Vi ska se över och se till, och det pågår, missbruket av visstidsanställningar. Det är inte okej, det är samma sak när det gäller bemanningsföretagen, svarade statsministern och hänvisade också till de samtal som förs mellan arbetsmarknadens parter.

Sjöstedt besviken

Det var dock inte ett svar som Jonas Sjöstedt blev nöjd med. Han ifrågasatte om Stefan Löfven var på väg att svika sitt löfte från före valet.

– Det var inte det ni föreslog, ni föreslog att lagen ska ändras så att man inte kan ta in inhyrd personal för permanenta behov. I dag kan man ha bemanningspersonal i mer än tio år på varje arbetsplats. Är det så att löftet inte längre gäller? Är det så att ni inte längre vill ändra lagen? En lag kan ju dessutom vara en ram som stärker fackföreningsrörelsen i en förhandling? I sådant fall tycker jag att det är en besvikelse, sa han.

Stefan Löfven, som redan anklagats för att ha brutit vallöften i fråga om till exempel det sänka rotavdraget och höjda bensinskatten, upprepade dock i sitt svar det han redan sagt. Att det är viktigt att man ser både behovet av flexibilitet och trygghet.

– Vi vet att det pågår samtal mellan parterna, till exempel mellan TCO och Svenskt Näringsliv. I det läget menar vi att det inte är rätt tidpunkt att gå in med lagstiftning och säga "så här ska det vara", sa Löfven.

Enligt statsministern är det dock klart att regeringen inte gillar missbruket av visstider och bemanningsanställningar.

C ifrågasatte kansler

Påhoppen på statsministern kom dock också från andra håll. Centerledaren Annie Lööf ifrågasatte till exempel vad den industrikansler som regeringen avser att tillsätta inom kort ska göra som inte näringsminister Mikael Damberg eller finansminister Magdalena Andersson redan gör.

Stefan Löfven kontrade i sin tur med de brister han ansåg att den tidigare Alliansregeringen haft i arbetet med industrin och näringslivet.